Згущене молоко в домашніх умовах

Згущене молоко в домашніх умовах

Згущене молоко в домашніх умовах

З екранів телевізорів та зі сторінок різних періодичних видань споживач постійно отримує негативну, на жаль, багато в чому справедливу інформацію про шкоду багатьох звичних і улюблених продуктів, які продаються в магазинах. Не стало винятком і згущене молоко. На етикетках частіше позначений не гості, а технічні терміни з використанням безлічі харчових добавок і рослинних жирів.

Тому ці ласощі поповнило список продуктів, які намагаються готувати вдома.

Приготувати згущене молоко в домашніх умовах можливо, якщо довести звичайне свіже молоко до вимог, що пред’являються ГОСТом до концентрації цукру. При цьому збережеться впевненість, що продукти застосовувалися якісні, а технологія нешкідлива.

Склад продуктів для приготування улюбленої згущеного молока доступний в будь-якій точці країни, а список компонентів вражає стислістю. На один обсяг молока, потрібно взяти половину такого ж обсягу цукру, плюс знадобиться вода для приготування сиропу з розрахунку один стакан на кілограм цукру.

Посуд для готування слід брати з нержавіючої сталі, з товстим дном. Емальована не годиться категорично, тому що молоко пригорить, а остаточний продукт придбає неприємний запах і присмак.

Отже, посуд приготовлена. Спочатку потрібно приступити до підготовки сиропу: цукор залити водою, розмішати ложкою до повного розчинення цукрових крупинок і поставити на вогонь. Варити сироп потрібно до зникнення піни.

Трохи остудивши, його додають тонкою цівкою в молоко, а молоко ставлять на повільний вогонь для уварювання.

Від організації правильного процесу уварювання залежить, в кінцевому рахунку, якість отриманого згущеного молока. Адже під впливом високих температур руйнуються вітаміни і корисні елементи молока, тому температуру слід використовувати максимально низьку, краще весь процес провести на водяній бані. Якщо товстостінна каструля стоїть на вогні, то її вміст потрібно постійно помішувати, стежачи за консистенцією страви.

Після виключення молоко охолоне й стане ще густіше.

Згущене молоко, зварене на водяній бані, більше схоже за смаком на магазинний варіант, але вимагає тривалого періоду готування. Через кожні 2-3 години молоко бажано відставляти на 8-10 годин, потім процес варіння продовжувати. Готовність страви визначається органолептичним шляхом.

Готове згущене молоко може довго зберігатися в стерильній банку, так як цукор є прекрасним консервантом. Якщо воно засахарітся в процесі зберігання, його перед використанням можна розігріти в теплій воді або мікрохвильовці.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!