Запечена картопля у фользі

Запечена картопля у фользі

Запечена картопля у фользі

14 квітня

Картопля, запечена у фользі

Зручне в приготуванні, дуже смачне вишукану страву. Важко сказати, що превалює: смак або користь. У запеченому у фользі картоплі зберігаються всі вітаміни та мікроелементи. Головний з мікроелементів калій, тому запечена картопля прекрасний засіб при литкових судомах. Аромат при приготуванні на весь будинок.

Картопля виходить ніжним і не сухим. Запікати можна будь картоплю, основні вимоги: середній розмір, відсутність ушкоджень, краще запікати картоплю борошнистих (розсипчастих) сортів. Запечена картопля краще з’їдати відразу. Але якщо, вийнявши з духовки, що не розгортати фольгу, то остиглий картоплю можна буде розігріти в сковороді під кришкою, в духовці, в мікрохвильовій печі.

Смак майже не змінюється. Картопля, запечена в духовці, мало відрізняється за смаком від запеченого в вугіллі. Запечений в мікрохвильовій печі виходить трохи гірше.

Містика! На стіл можна подавати у фользі, накривши чим-небудь, довше не охолоне. Починаємо.

Картопля молода

Молода картопля промити, обсушити серветкою. Зробити хрестоподібний надріз в шкірці і покласти шматочок вершкового масла. Загорнути у фольгу і помістити в духовку, вниз (розігріти до 200С). Запікатися буде хвилин 40. Дістаєте, розвертаєте, за бажанням присолюють.

З’їдаєте разом зі шкіркою. Фантастика! Зокрема: загортати в декілька шарів фольги, можна туди ж покласти свіжий кріп.

Картопля з начинкою

Картоплину розрізати навпіл, у кожній половинці зробити поглиблення. У поглиблення кладемо шматочок сала (бекону, грудинки, кому що подобається), видавлюємо часник, присаливаем, половинки складовими, протикаємо виделкою в двох місцях, складаємо, загортаємо у фольгу, в духовку. Запікається близько 60 хвилин.

Дістаєте, розвертаєте, з’їдаєте.

Картопля, запечена у фользі з начинкою

Картоплина розрізається навпіл, між половинками кладе скибочка сала (якщо недостатньо солоне, картопля присолити). На фольгу кладе скибочка сала, на сало кладеться картоплина і «накривається» таким же скибочкою. Загортаємо — в духовку.

Сало, яке знизу і зверху, ужарівается до стану шкварок.

Картопля промиваєте щіткою, просушують серветкою, робите поздовжній надріз. В надріз кладете начинку. Начинка: тертий сир або бринза, масло, смажену цибулю, солодкий перець, м’ясо (приготовлене), морських гадів або рибу (сирими), гастрономію (посічену) і т.д.

Що придумається, обмежень немає, тільки ваші уподобання. Завертаєте в фольгу в духовку. Через 60 хвилин готово.

Заправки

Можна окремо приготувати заправку. Готувати можна з чого завгодно, головне — вона повинна бути на соусної основі (масло, сметана, йогурт). Приклад. У склянку сметани (йогурту) додаємо 1 ч.л. хрону, трьом яблуко (антонівку) або ріжемо маринований (солоний) огірочок, солимо.

Називається соус «татар». А далі — ваша фантазія. Цю заправку кладемо в готовий «просто картопля», який для цього надрізається.

Просто картопля

Картопля миєте щіткою, просушують. Натираєте сумішшю солі з рослинним маслом (шкурка вийде хрусткою), завертаєте в фольгу в духовку. Печеться 60 хвилин.

Картопля великий

Якщо картопля крупноват, недостатньо крохмалисті — вихід все одно є. Картопля вимити, очистити і відварити в підсоленому окропі 10 хвилин, вийняти з води й обсушити. У мисочку налити будь рафінована рослинна олія, можна додати трохи перцю або паприки і розмішати. Кожну картоплину вмочити в олію і загорнути у фольгу.

Запікати 20 хвилин у розігрітій до 200 градусів духовці.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!