Весняна обрізка плодових дерев: почнемо з вишні

Весняна обрізка плодових дерев: почнемо з вишні

Весняна обрізка плодових дерев: почнемо з вишні

Кожен садівник знає: раз прийшла весна, пора згадати про обрізку плодових дерев. З яких рослин починати і що потрібно.

Про це нам розповість провідний науковий співробітник ВСТІСП, фахівець по кісточкових культур, кандидат с.-г. наук Галина Упадишева.

Для кісточкових культур щорічна обрізка дуже важлива – без неї неможливо підтримувати хороший ріст і регулярне плодоношення. Але, перш ніж до неї приступити, потрібно забезпечити дереву хороший догляд, добриво і полив. Обрізати можна тільки здорові, активно зростаючі рослини, у хворих і виснажених обрізка може наблизити всихання і загибель.

Все по порядку

Якщо зима була не дуже суворою, т. е. температура повітря не опускалася надовго нижче тридцятиградусну позначки, то обрізку кісточкових рослин можна починати рано навесні, коли ще лежить сніг, але мине небезпека нічних морозів нижче –15 °С. У середній смузі Росії це календарно збігається з 2й половиною березня. Працювати краще у відлигу або в маломорозную (до –5 °С) ясну погоду.

Якщо в призначений день йде дощ або сніг, обрізку краще перенести, оскільки опади ускладнюють процес, а великі рани потім гірше заростають. Після аномально холодних зим, коли кісточкові культури сильно підмерзають, обрізку не проводять зовсім або проводять після початку сокоруху, коли можна оцінити ступінь пошкодження дерев.

Спочатку проводять обрізку плодоносних дерев, тому що квіткові бруньки у всіх кісточкових культур пробуджуються раніше, ніж вегетативні. Потім приступають до більш молодим рослинам. Обрізку можна продовжувати до сильного набрякання бруньок, а з появою зеленого конуса її на всіх культурах припиняють.

Запізнення з обрізанням призводить до зайвої втрати запасних поживних речовин, спрямованих в цей момент до верхівок торішніх приростів, а отже, до ослаблення рослин. Особливо це важливо для дерева в перші роки росту в саду, тому формуючу обрізку потрібно намагатися закінчити раніше до набрякання бруньок, а пізніше уникати укорочення приростів.

Якщо з якихось причин не вдалося обрізати дерева ранньою весною, то у виняткових випадках можна повернутися до цієї операції в кінці травня – початку червня і провести так звану щадну раннелетний обрізку. На вишні і абрикосі останнім часом до неї повертаються все частіше у зв’язку з необхідністю проведення оперативної вирізки уражених моніліозом і засохлих гілок.

Обрізка без ризику

При зрізі гілок на центральному провіднику і особливо штамбі не можна залишати пеньки і навіть пеньочки, це заважає загоєнню ран. До того ж пеньки починають всихати, а це додаткове джерело інфекції.

При переході від обрізки старих дерев до молодих і від одного дерева до іншого дуже важливо знезаражувати ріжучий інструмент, протираючи його етиловим спиртом, щоб уникнути можливого перенесення інфекції і зараження молодих посадок молочним блиском і хворобами деревини.

Надзвичайно важливо всі зрізи діаметром більше 1 см на кісточкових деревах зачистити гострим ножем і замазати садовим варом. Краще це зробити відразу ж або хоча б в той же день. Відкриті рани швидко інфікуються патогенними дереворазрушающими грибами, і дерево починає страждати.

Садовий вар повинен бути пластичним. Наносити його слід товстим шаром (2–3 мм), щоб він не стікав в жарку погоду і добре тримався протягом тривалого часу, поки заростає рана. Для знезараження зрізів в нього бажано додавати трохи фунгіциду.

Принципи і правила

Особливості проведення обрізки для тієї чи іншої культури пов’язані, в першу чергу, з особливостями плодоношення. Більшість сортів вишні, рекомендованих для вирощування в середній смузі, плодоносять на прирості минулого року і відносяться до кустовидное типом (Любская, Володимирська, Молодіжна та ін.). У дерев цих сортів, як правило, на низькому штамбі формують округлу природну поліпшену крону з 6–7 скелетних гілок.

У сильнорослих сортів з часом обмежують висоту дерев до 2,5–3 м. При хорошому прирості (близько 30–40 см) у них проводять тільки проріджування, вирізаючи труться і загущающие гілки на кільце. При зниженні приростів до 15–20 см і оголенні гілок їх укорочують над першим боковим відгалуженням на прирості минулого року. При сильному оголенні, коли прирости не галузиться 2–3 роки, потрібна більш сильна омолоджуюча обрізка до того місця, де припинилося утворення бічних розгалужень.

У деревовидних вишень і черешень дерева формують з разреженно-ярусної кроною з 5–6 скелетних гілок. Вони плодоносять на букетний гілочках, тому поряд з проріджують обрізанням у них проводять і укорочення однорічних гілок для посилення розгалуження та стимулювання розвитку сильних букетний гілок.

У сливи особливо ретельно потрібно підходити до вибору скелетних і полускелетних гілок, уникаючи гострих кутів відходження і розвилок. Сильні жируючі пагони у верхній частині крони краще не вкорочувати, а переводити на нижню бічне відгалуження. Послідовним перекладом можна протягом декількох років збільшити кут відходження гілок.

На сильнорослих сортах черешні, аличі гібридної і абрикоса бажано в кінці червня – початку липня проводити «зелену» обрізку – пінцировка сильних приростів.

А я роблю так

Перш я проводила обрізку кісточкових (слива, вишня, черешня) ранньою весною до початку розпускання бруньок. Але не завжди це йшло деревам на користь: іноді виникали проблеми, пов’язані з камедетеченіем. Мої знайомі садівники теж скаржилися на аналогічну проблему.

Я задалася питанням: наскільки ризикована обрізка саме в цей період? І як можна точно визначити навесні той нетривалий проміжок часу, коли «хірургія» не нанесе шкоди дереву?

І тепер я беру в руки секатор або садову пилку лише після закінчення цвітіння. Камедетечение не турбує. В запасі є багато часу – до самого кінця літа. Головне, щоб дерева встигли повністю зміцніти до зими. При обрізанні обов’язково залишаю невеликі корчі. У тонких гілок вони нагадують короткі шипи.

Ця рада я вичитала у Мічуріна. Зрізи обробляти не варом (він погано мажеться або відшаровується), а зеленкою. При такій обрізці проблем з камедетеченіем більше не виникає.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!