Великодні віночки з маком

Великодні віночки з маком

Великодні віночки з маком

Калорійність: Не вказана

Час приготування: Не вказано

Незвичайний рецепт великодніх віночків для святкового столу. Віночки з солодкого дріжджового тіста будуть і прикрасою пасхальної трапези, і оригінальним подарунком -адже їх можна подарувати разом з крашанками. Для пасхальних віночків підійде будь-яке дріжджове тісто — солодке, здобне або звичайне тісто для хліба.

Але якщо ви хочете приготувати їх побільше, з запасом, тоді краще замісити здобне дріжджове тісто на опарі.

Для опари дріжджі і цукор насипаємо в невелику глибоку ємність.

Вливаємо молоко, добре нагріте, але не кипляче. Молоко потрібно підігріти до такого стану, щоб палець відчував тепло, але молоко його не обпалює.

Молоко з дріжджами розмішуємо і насипаємо півсклянки просіяного борошна. Перемішувати борошно з молоком можна ложкою або віночком до отримання однорідної маси.

Опару для пасхальних віночків потрібно накрити і поставити в тепло на 25-30 хвилин. На поверхні повинні з’явитися численні дірочки, сама опара стане рихлою і об’ємною.

Піднялася опару перемішуємо, викладаємо в ємність більшого розміру. Додаємо до опари розм’якшене вершкове масло, збите яйце і цукор.

Просіваємо борошно. Якщо любите ароматну випічку, на цьому етапі приготування додавайте в тісто спеції — мускатний горіх, ваніль, кардамон, корицю або лимонну цедру.

Змішайте борошно з рідкими інгредієнтами і опарою. Викладіть тісто для пасхальних підставок під яйця на стіл, руками вимішуйте поки воно не буде таким же м’яким і еластичним, як здобне тісто на булочки.

Тесту дайте підійти в теплі (обов’язково накрийте, щоб верх не покрив жорсткої кіркою). Через 1-1,5 години обімніть тісто, викладіть на стіл.

Розділіть тісто для великодньої випічки на шматочки однакової величини. Потім кожен великий шматочок розламайте навпіл — це будуть заготовки для джгутиків.

Розкачайте шматочки тіста в тонкі ковбаски довжиною не більше 20-22 см.

Покладіть поруч 2 ковбаски, кінці з одного боку щільно зліпіть. Скрутіть ковбаски жгутиком, кінчик теж притисніть, щоб джгутик НЕ розплела.

Поверніть кільцем. Місце стику можна змастити водою, щоб кінчики джгутика щільніше склеїлися.

Викладіть віночки з тіста на змащений маслом деко. Нехай вони постоять хвилин 20 і трохи піднімуться. Перед тим, як ставити випічку в духовку, змастіть віночки жовтком, розбовтаним з ложкою води.

Обсипте сухим маком.

Випікайте великодні віночки з маком на середньому ярусі духовки приблизно 15 хвилин до приємного золотистого кольору. З дека відразу ж знімайте і остудіть на решітці або пергаменті. Якщо віночки зі здобного тіста були приготовлені заздалегідь, то тримати їх потрібно в закритій каструлі або мисці, щоб великодня випічка залишалася м’якою і свіжою.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!