Тунець

Тунець

Тунець

Мабуть, жоден інший представник «спільноти» морепродуктів не може «похвалитися» таким стрімким набором обертів популярності в раціоні сучасної людини як тунець. В одній Японії річне його споживання становить 43000 тонн, тільки креветкам поступається він споживче першість.

Знамените суші з тунцем — один з улюблених делікатесів, що здобув заслужене визнання у гурманів в усьому світі, причому не тільки за смакові і поживні якості, але й за безпеку. Вважається, що в тунці не заводяться паразити. Способів приготування тунця безліч, і в будь-якому вигляді (відварному, тушкованому, запеченому, смаженою на грилі, консервованому, сушеному) він гарний по-своєму, смачний незвичайно.

А адже ще менше століття тому цю рибку з сімейства скумбрієвих і за рибу-то брали з натяжкою. Французи навіть охрестили тунця за незвичайний, аномальний для ichthys (з грец. Риба) темно-червоний колір м’яса «морський телятиною». Але з часом, як мовиться, люди його розсмакували і увійшли у смак, який виявився неповторним.

Так, в США на частку консервованого тунця сьогодні припадає до 50% всіх рибних заготовок тривалого зберігання.

Благо, турбуватися про небезпеку скорочення його популяції поки немає підстав. Середовище проживання тунця — теплі води тропіків і субтропіків практично всіх океанів. Але оскільки йому комфортно при температурах досить широкого діапазону (5-30 оС), він може періодично «відвідувати» і наші далекосхідні райони (Примор’я, Південний Сахалін), а влітку допливали аж до Норвегії.

Запливи на довгі дистанції для цього роду риб — справа звична. Тунець буквально своїм існуванням доводить заповідь Аристотеля: «Життя вимагає руху». У пошуках їжі він здатний розвивати швидкість до 80 км / год, невтомно пропливаючи величезні відстані.

Це, звичайно, не від великої любові до подорожей, а за потребою: функціонування дихальної системи тунця знаходиться в прямій залежності від стану хвостового плавника. Його зяброві кришки працюють тільки під час руху. Риба здатна дихати, поки пливе.

Обтічна торпедообразная форма тіла і спинний серповидний плавник забезпечують тунцю «вічне» рух, який, втім, зовсім не заважає функції розмноження. Плодючість його рідкісна: за один нерест самка відкладає до 10 млн. Ікринок. Цей факт, з урахуванням швидкого зростання мальків, свідчить, що тунцю поки не загрожує вимирання, він доступний широкому споживачеві і його потрібно обов’язково включати в меню всім, хто піклується про своє здоров’я.

Склад

Сучасні можливості спектрофотометрії дозволяють достеменно вивчити весь склад цікавить продукту, з’ясувати, наскільки він може бути корисним. Спираючись на дані американських вчених (USDA), можна такі висновки зробити і про тунці.

Розрахунок ведеться на 100 г продукту:

Вітаміни:

    вітамін А (ретинолу ацетат) — 655 мкг (підтримка імунної системи, боротьба зі старінням); вітамін В1 (тіамін) — 0,241 мг (відповідальний за процеси метаболізму вуглеводів і жирів); вітамін В2 (рибофлавін) — 0,251 мг (гарант здоров’я шкіри, нігтів, волосся); ніацин (вітамін В3 або РР) — 8,654 мг (судинорозширювальну дію, зниження холестерину, «вітамін спокою»); холін (вітамін В4) — 65 мг (підтримка печінки, нервової системи, нормалізація жирового обміну, серцевого ритму); вітамін В6 (піридоксин) — 0,455 мг (стимулятор обміну речовин); фолієва кислота (вітамін В9) — 2 мкг (забезпечує здоров’я новим клітинам); вітамін В12 (ціанокобаламін) — 9,43 мкг (захищає від анемії, неврологічних розладів); вітамін Д (холекальциферол) — 5,7 мкг (профілактика рахіту, остеопорозу); вітамін Е (токоферол) — 1 мг (зміцнює репродуктивну функцію, антиоксидант).

Мікроелементи:

    залізо — 1,02 мг, цинк — 0,6 мг, мідь — 86 мкг, йод — 50 мкг, селен — 36,5 мкг, марганець — 15 мкг.

Макроелементи:

    фосфор — 254 мг, калій — 252 мг, магній — 50 мг, натрій — 39 мг, кальцій — 8 мг.

Підвищений присутність в рибі поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6 додає цінності тунця. За змістом «риб’ячого жиру» він вважається одним з рекордсменів. 100 г продукту налічує 0,21-1,1 г омега 3.

Багатий тунець і незамінними амінокислотами, які організм людини не має можливості виробляти самостійно, вони є будівельним матеріалом для білкових з’єднань (протеїнів). Ваговій показник, наприклад, аргініну становить 1518 мг, а гистидина — 1619 мг.

Калорійність тунця

Прихильників здорового харчування здивує той факт, що тунець — риба дієтична. І це незважаючи на її вишуканий смак, поживні властивості і високий вміст риб’ячого жиру. Не дарма японці віддають йому честь і хвалу, виділяючи в торгових рядах під цю рибу окремі прилавки.

Значення енергетичного показника 100 г натурального сирого тунця дещо відрізняються в залежності від видової приналежності. У тунця блакитного він дорівнює 144 ккал, його харчова цінність включає:

    білки — 23,33 г, жири — 4,9 г, вуглеводи — 0 г, вода — 68,09 г, зола — 1,18 м

Консервований тунець, що володіє всіма достоїнствами свіжого, має вже більшу калорійність. Так, у приготованого в олії без солі і маринаду вона становить 198 ккал (121 ккал — білки, 77 ккал — жири).

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!