Тефтелі з рисом, з підливою, в духовці. Рецепти

Тефтелі з рисом, з підливою, в духовці. Рецепти

Тефтелі з рисом, з підливою, в духовці. Рецепти

У домашній кухні  тефтелі дуже популярні. Їх  можна готувати про запас і вживати хоч 4 дні поспіль. Вони надають страві ситність, калорійність і поживність. Тефтелі відрізняються від котлет наявністю крупи.

Тефтелі можна готувати з різного виду фаршів і круп, з різними підливами і соусами. Тефтелі є в будь-якій кухні світу, але прабатьками звичних нам тефтелей були тюркські м’ясні кульки з начинкою із сухофруктів «Кюфта».

Інгредієнти:

— м’ясний фарш – 600 грам

— цибуля ріпчаста — 2 штуки

— рис білий 150 грам

— морква 1 штука

— яйце 1 штука

— 200 мл. томатної пасти

— спеції, сіль, перець чорний мелений за смаком.

Приготування:

Фарш можна використовувати любо виду, але бажано, щоб він був не сухим, щодо жирним і мав середню роздробленість. При самостійному приготуванні фаршу, пропустити через м’ясорубку м’якоть м’яса, цибулю і моркву. Всі інгредієнти перемішати і додати відварений до напівготовності рис, свіже яйце, сіль, перець, подрібнений часник, мелений чорний перець.

Поставити фарш в холодильник, щоб остудився.

Одночасно треба приготувати томатний соус для гасіння тефтелей. Для цього в сковорідці треба згасити цибулю, моркву,  і підсмажити їх до золотистого кольору. У каструльці змішати воду, томатну пасту і підсмажені овочі, трохи сметани, столову ложку цукрового піску і розмішавши до однорідної консистенції потомить на маленькому вогні.

Якщо соус вийшов водянистим, можна додати трохи манної крупи. Так він вийде густим, насиченим і кисло-солодкого смаку, що робить його дуже привабливим для дітей і чоловіків.

З фаршу з рисом сформувати кульки діаметром 3-5 см. Кульки можна підсмажити, до рум’яної скоринки, але не обов’язково. Кульки скласти в каструлю і затоку соусом згасити до готовності під закритою кришкою.

Готові тефтелі подавати з гарніром. Соусом з тефтелей можна полити також гарнір.

Тефтелі з підливою

Інгредієнти:

— Фарш м’ясний 1,1 кг

— Цибуля ріпчаста 2 цибулини

— Рис відварний до напівготовності – 100 грам

— Сметана пів склянки

— Морква 1 штука

— Яйце сире 1 штука

— Томатна паста 2 столові ложки

— Цукор 1 чайна ложка

— Борошно 1 столова ложка

— Олія соняшникова 2 столові ложки

— Перець чорний мелений, сіль, лавровий лист

Приготування:

Лук очистити, нарізати дрібно. Приготувати фарш з будь-якого виду м’яса. Додати у фарш рис, сире яйце, цибуля, приправи, сіль, перець чорний подрібнений. Все перемішати ретельно і скачати з отриманої суміші тюфтельки. Їх розмістити на деку на відстані 0,5 см один від одного і дати схопитися і підрум’яниться.

Поки підрум’янюються тюфтельки, приготуйте підливу.

Приготування підливи:

На сковорідці пасерувати ріпчаста подрібнену цибулю до золотистого кольору, додати до цибулі моркву, перетерту на крупній тертці і згасити.

Вийняти деко і рівномірним шаром покласти на тефтелі пересмажену моркву.

У мисці розмішати борошно з холодною водою, додати томатну пасту, сметану і всі спеції, сіль, перець. Всі  ретельно перемішати до однорідного стану.

У казан скласти всі тефтелі і залити повністю підливою. Казан поставити в духову шафу і дати протушкується.

Подавати до столу з гарніром з картоплі пюре, підливою приправити тефтелі і гарнір.

Тефтелі в духовці

1 кілограм Фаршу м’ясного

1 Яйце

125 грам рису білого

1 цибулина ріпчастої цибулі

100 грам сметани

100 грам томатної пасти

За смаком сіль

чорний перець, кріп, петрушка

Спосіб приготування:

Рис білий перебрати, вибравши сміття, промити в п’яти водах до прозорої води. Залити рис окропом на 15 хвилин і відварити в підсоленій воді до напівготовності. Цибуля ріпчаста обсмажити в олії до золотистого кольору. додати до цибулі фарш. Обсмажити, присипати суміш рубаною зеленню і згасити. Викласти вміст в миску, додати свіже яйце і рис, зварений до напівготовності.

Все ретельно перемішати і сформувати кульки діаметром 3 см. Тюфтельки скласти у форму для випічки, змащену маслом.

Окремо змішати майонез, томатну пасту, сметану, воду. Посолити, поперчити і цією заправкою залити тефтелі. Форму накрити фольгою і запекти тефтелі протягом 40 хвилин, при 180°С.

Тефтелі в томатному соусі

Інгредієнти:

— Томатна паста 2 столові ложки

— Морква, терта пів склянки

— Фарш яловичий 500 грам

— Хліб білий 100 грам

— Яйце 1 штука

— Борошно пшеничне 3 столові ложки

— Зелень рубана

— Молоко коров’яче пів склянки

— Капуста білокачанна 1 штука

— Масло вершкове

— Сіль, цукор і перець за смаком

Верхівку хліба замочити в молоці, подрібнити. Цибулю подрібнити половину, другу половину нарізати півкільцями. Морква потерти на тертці. У фарш додати хліб, невеликий цибулю, сіль, перець, яйце.

Все ретельно перемішати і сформувати тюфтельки діаметром 3 см. Їх обваляти в борошні й обсмажити з усіх боків.

У казан викласти капусту, тюфтельки і залити соусом з томатної пасти, цибулі, приправ і сметани. Тушкувати 30 хвилин на слабкому вогні під кришкою.

Готові тефтелі подавати з гарніром. Соусом з тефтелей можна полити також гарнір.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!