Сушені опеньки

Сушені опеньки

Сушені опеньки

Як сушити опеньки

Перш за все, із зібраних грибів варто вибрати самі свіжі, здорові і міцні. Обов’язково простежте, щоб в грибі не було червоточини. Якщо ви купили гриби, перевірте, щоб серед них не попадалися неїстівні «двійники» — наприклад, отруйна Галерин облямована.

Промивати опеньки перед сушінням не рекомендується, оскільки через води процес засушіванія відбувається повільніше і гриби, як правило, темніють. Гриби необхідно протерти губкою або ганчірочкою, очистивши їх від сміття. Опеньки — гриби маленькі, тому при засушуванні їх можна і не різати.

В основному при сушінні опеньків використовують тільки капелюшки цих грибів, але ніхто не заборонить вам засушувати їх разом з ніжками.

Для сушіння опеньків в домашніх умовах існують різні способи. Гриби можна сушити на відкритому повітрі, на сонці, в печі, в духовці (як газової, так і електричної) або ж використовувати спеціальні пристрої для сушіння грибів. Головне в цьому процесі — поступовість, адже гриби повинні підсихати, а не варитися або запікатися.

При цьому для сушіння грибів краще встановлювати високу температуру, оскільки опеньки, які сушаться повільно, можуть зіпсуватися. Бажано також забезпечувати постійну циркуляцію повітря, щоб гриби засушувати швидко і рівномірно. У цій ситуації хорошим помічником буде духовка з конвекцією.

На відкритому повітрі гриби сушать при ясній і жаркій погоді. Сушка опеньків на сонці триває не менше тижня. Опеньки нанизують на міцну нитку або рибальську волосінь і розвішують в самих сонячних місцях.

При бажанні опеньки можна накрити марлею: це захистить їх від пилу і комах.

Страви з сушених опеньків

Найпростіше, що можна приготувати з сушених опеньків — Соус. Для його приготування вам знадобляться:

    сушені опеньки — 150 г; Борошно — 2 ст. л .; масло вершкове — 2 ст. л. (20- 30 г); цибуля — 1 середня цибулина; зелень; оливкова або рослинне масло; сметана — 2- 3 ст. л.

Сушені опеньки промиваємо і замочуємо в холодній воді на 5 — 6 годин. Потім відварюємо гриби в цій же воді, солити не потрібно. Борошно обсмажуємо на вершковому маслі і додаємо 3 ст. грибного бульйону. Варимо на слабкому вогні протягом 15 хвилин.

Лук очищаємо, шаткуємо дрібно і обсмажуємо, поступово додаючи опеньки. З’єднуємо все, ретельно перемішавши. Додаємо сметану і нарізану зелень, солимо.

Отриману суміш необхідно прокип’ятити, а потім можна подавати до столу.

Сушені опеньки також доречно буде додати в суп. Для приготування супу потрібні:

    сушені опеньки — 200 г; картопля — 3 — 4 шт; цибуля — 1 середня цибулина; перлова крупа або рис — 3 ст. л .; рослинне або оливкове масло — 1 ст. л .; сметана; сіль і приправи за смаком.

Гриби добре промиваємо, заливаємо водою і відварюємо протягом 20 хвилин. Очищаємо картоплю і цибулю та нарізаємо їх. Додаємо до грибів нарізану картоплю і промитий рис або перлову крупу.

Підсмажуємо цибулю в сковороді на оливковій або рослинному маслі до золотистого кольору і додаємо в суп, солимо. Відварюємо суп до готовності, прикрашаємо зеленню. Подаємо до столу, додавши сметану.

Випробуйте також рецепти солоних, квашених опеньків та ікри з опеньків.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!