Що таке холестерин

Що таке холестерин

Що таке холестерин

Холестерин — найважливіший представник липоидов, структурний компонент клітин і тканин, попередник в біосинтезі вітаміну Д, ряду гормонів. Холестерин бере участь в обміні жовчних кислот (ці кислоти необхідні для засвоєння більшості макро- і мікроелементів) та інших процесах життєдіяльності організму. Підвищений рівень холестерину в крові служить індикатором ризику виникнення атеросклерозу. Зараз не доведено повністю, що холестерин викликає дане захворювання, більше того, є думка, що підвищений рівень холестерину в крові і його відкладення на стінках кровоносних судин є наслідок виниклого атеросклерозу, при якому порушується обмін холестерину, як температура — наслідок і спосіб боротьби організму з мікробної інфекцією. Мікроорганізми гинуть при підвищеній температурі, скажімо, 37,7 ° (іноді досить підвищення навіть на 1 °), протягом однієї доби.

Збийте ліками температуру, завадить організму боротися з інфекцією — і дуже скоро лікар випише Вам антибіотики, які «виморити» вже не тільки хвороба, але і велику частину мікрофлори кишечника, ось Вам і дисбактеріоз, і хвороби, які виникнуть як його наслідок. А зниження імунітету буде обов’язково.

Ми, на жаль, дуже мало знаємо про свій організм і ще менше вміємо застосовувати свої знання. Тому, можливо, і не варто особливо боятися холестерину і позбавлятися від нього будь-яким шляхом, як тепер не радять збивати температуру нижче 38 ° C. Досить просто вживати його в кількості, рекомендованому нормами раціонального харчування, і не більше. І обмежувати швидше кількість їжі, багатої холестерином.

Холестерин утворюється в печінці (70-80% добової в ньому потреби) та інших тканинах організму з насичених жирних кислот та оцтової кислоти. З їжею людина отримує 20-30% необхідного для життєдіяльності холестерину. При недостатньому надходженні з їжею холестерин синтезується в значно більшій кількості. Найбільше холестерину міститься в яйці — 0,57% від ваги, печінки — 0,13-0,27%, нирках — 0,2-0,3%, серце — 0,12-0,14%, в м’ясі забійних тварин — в середньому 0,06-0,10%.

Рекомендований вміст холестерину в добовому раціоні людини — 500 мг, а для осіб, схильних до атеросклерозу, — до 300 мг.

У здорової людини, особливо у жінок дітородного віку, концентрація холестерину в крові не завжди змінюється при надлишковому його споживанні. Ця здатність багато в чому залежить, звичайно, і від індивідуальних особливостей організму.

Організм деяких людей не здатний спожити або утилізувати вироблений або надійшов в надлишку холестерин. Цей холестерин і відкладається на стінках судин.

Крім того, необхідно пам’ятати, що холестерин існує в двох формах, одна з яких вважається шкідливою, а друга необхідною, в тому числі для стимулювання мозкової діяльності. Обмежуючи споживання холестерину, ми перешкоджаємо надходженню в організм обох форм. Статистика показала, що люди, які будь-якими засобами намагаються знизити рівень холестерину в крові, частіше потрапляють в аварії зі смертельним результатом, кінчають життя самогубством і стають жертвами насильства.

У зв’язку з цим американські вчені зробили висновок, що низький вміст холестерину підвищує агресивність людини, який стає безрозсудним.

Люди, в крові яких мало холестерину, схильні до депресії і нервових зривів, оскільки холестерин, крім усього іншого, відповідає за позитивний настрій.

Статті з розділу Дієти на цю тему:

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!