Рибний соус

Рибний соус

Рибний соус

Соус до рибних страв

Томатний соус

2 ст. білого соусу, 2-3 столові ложки томату-пасти, 1/2 цибулини, корінь петрушки, 1/2 морквини, 1/2 лимона, 1 столова ложка вершкового масла, цукор, перець, сіль за смаком.

Цибулю і коріння подрібнити, обсмажити з жиром, додати томат-пасту і продовжувати смажити ще 5 хв. Влити в цю масу білий соус і варити 10-15 хв. Наприкінці варіння додати цукор, сіль, перець, сік лимона.

Соус процідити, коріння протерти і змішати з соусом.

Соус з хріном

1 ст. води або рибного бульйону, 150 г хрону, 1 столова ложка цукру, 1/2 ст. 3% -ного оцту, сіль за смаком, 1/2 ст. сметани.

Очищений і добре промитий в холодній воді корінь хрону натерти на тертці, заварити окропом або рибним бульйоном, додати сіль, цукор, оцет. Суміш добре розмішати, охолодити до кімнатної температури і змішати зі сметаною.

Соус сметанний

1/2 ст. сметани, по 1 столовій ложці вершкового масла і борошна, сіль, перець за смаком.

Сметану довести до кипіння, поступово влити її в обсмажують на вершковому маслі муку (безперервно помішуючи). Додати сіль, перець і довести до кипіння.

Соус молочний з цибулею

1 1/2 ст. молока, 1/2 ст. води, по 2 столові ложки вершкового масла і борошна, 2 цибулини, сіль, перець за смаком.

У гарячу борошняну пасеровку при безперервному помішуванні влити гаряче розбавлене водою молоко і варити 4-5 хв. Дрібно нарізану цибулю злегка обсмажити з жиром, додати в молочний соус і варити 5-7 хв. Додати сіль, перець, охолодити і протерти через сито.

2 ст. білого соусу, 1/3 ст. огіркового розсолу, 1/2 лимона, 1/2 солоного огірка, 2-3 столові ложки варених грибів, сіль, перець за смаком, 1/3 ст. білого вина.

У білий соус додати прокип’ячений розсіл і варити 3-5 хв. Посолити, додати лимонний сік, 1/3 склянки сухого білого прокипяченного вина. Гриби і огірки нарізати скибочками, відварити, подрібнити, покласти в соус і добре перемішати.

2 ст. білого соусу, 1/4 цибулини, 1 чайна ложка дрібно нарізаного кореня петрушки, 1/2 лимона, 1 столова ложка білого сухого вина, 1 столова ложка вершкового масла, сіль, перець за смаком.

У білий соус покласти дрібно нарізані цибулю, петрушку і поварити при слабкому кипінні 10-12 хв. Додати вино, сік лимона, сіль, перець і довести до кипіння. Процідити, додати масло і заважати до повного з’єднання його з соусом.

Соус «Російський»

1/2 ст. томатного соусу, 2-3 ложки варених грибів, 1/2 морквини, корінь петрушки, 1/2 солоного огірка, 1 столова ложка каперсів, 4-5 олив, 50 г варених хрящів осетрини, 1-2 столові ложки вершкового масла.

Коріння нарізати брусочками і припустити в невеликій кількості води. Огірки очистити від шкірки і насіння, нарізати скибочками і відварити.

Варені хрящі осетрових нарізати скибочками, оливки звільнити від кісточок. Змішати всі продукти, додати гриби і каперси, з’єднати з томатним соусом і довести до кипіння.

Готовий соус заправити олією.

Білий соус з каперсами

2 ст. рибного бульйону, 1 столова ложка борошна, 2 столові ложки вершкового масла, 1/4 цибулини, 1 чайна ложка дрібно нарізаного кореня петрушки, 2 столові ложки каперсів, сіль за смаком, перець горошком, лавровий лист.

Борошно обсмажити, помішуючи, влити в неї бульйон, розмішати до отримання однорідної маси. Додати подрібнені овочі і каперси, варити при слабкому кипінні 30-35 хв. В кінці додати перець, лавровий лист.

Готовий соус процідити, овочі протерти через сито і добре перемішати з соусом.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!