Риба тунець: властивості

Риба тунець: властивості

Риба тунець: властивості

Москва і Московська обл.

1030 р.

Рибу тунець відносять до сімейства скумбрієвих, але на відміну від своїх родичів ця мешканка водних глибин відрізняється воістину величезними розмірами. Так, деякі особини тунця можуть досягати п’яти з половиною метрів, а найбільша вага, який був зафіксований і є світовим рекордом, дорівнює 684 кілограми.

Завдяки відмінним гастрономічним якостям і корисним властивостям тунця, ця риба користується популярністю і стабільним попитом у багатьох народів світу. Відповідно і способів її приготування відомо досить багато. Приміром, баски, готують страву під назвою мармітако – рибне рагу на основі тунця, солодкого перцю і картоплі. Італійці просто обожнюють Карпаччо з сирого м’яса цієї риби.

А в Країні Вранішнього Сонця копчений тунець використовується в якості начинки для суші.

Сьогодні в магазинах риба тунець присутній, як правило, вже розчиненою на стейки або у вигляді філе — практично без кісток і шкіри. Крім того, в деяких європейських країнах можна також придбати фарш з тунця. Калорійність тунця становить 139 ккал на 100 грамів.

Якщо ви придбали філе тунця у вакуумній упаковці, не поспішайте відразу її відкривати, а насамперед дайте рибі повністю відтанути при кімнатній температурі. Размороженная рибна м’якоть повинна бути однорідною – НЕ рваною й не пухкої, а також не мати запаху. Для шматків, які вирізають з бічних або спинних м’язів тунця, характерний насичено червоний колір, але можна зустріти і більш світлі відтінки.

Якщо є темні ділянки, їх прийнято видаляти.

При приготуванні цієї риби слід знати кілька секретів для того, щоб смак тунця повністю розкрився. Якщо ви вирішили посмажити його на грилі або сковороді, перевертайте і знімайте тунця з вогню, як тільки на поверхні утворюється рум’яна кірочка, інакше не виключено, що м’ясо буде жорстким і несмачним. Ідеально просмаженим вважається шматок, який на зрізі в середині має світло-рожевий колір, а по краях — коричневий.

Користь тунця

Після чималої кількості досліджень вчені дійшли висновку, що користь тунця полягає в його багатому складі. Так, якщо кожен день вживає по 30 грамів м’яса цієї риби, можна вдвічі скоротити ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань. Це пов’язано з підвищеним вмістом жирового комплексу, який носить назву Омега-3.

Та й взагалі користь тунця для організму людини очевидна, адже це самий справжнє джерело амінокислот, вітамінів, макро- і мікроелементів. Завдяки такому складу, люди, які регулярно вживають його в їжу, мають дуже сильним імунітетом, а значить в значній мірі менше схильні до різних хвороб.

Шкода тунця

Але є у цієї риби і свої протипоказання. Зокрема, ймовірний шкоду тунця може проявитися у людей з нирковою недостатністю, а також тих, хто має індивідуальну непереносимість цього продукту.

Пропорції продукту. Скільки грам?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!