Рецепт еклерів Заварні тістечка

Рецепт еклерів Заварні тістечка

Рецепт еклерів Заварні тістечка

Невеликі заварні тістечка називаються « еклерами ». Це французьке слово та й честь відкриття цих круглих повітряних тістечок належить французам. У всякому разі, офіційним «батьком» еклерів вважають французького кухаря Марі-Антуана Карем. Цей кулінар, що жив наприкінці XVIII — початку XIX століття і носив почесне прізвисько «Кухар королів і король кухарів», подарував світові еклери. Дуже люблю заварні тістечка. На мій погляд заварні тістечка легко спекти навіть початківцю домашньому кухареві.

Рецепт дуже простий і продукти для цих тістечок найзвичайніші. Зате результат — приголомшливий! Заварні тістечка із кремом. Багато хто знає цей рецепт заварного тістечка але мені захотілося поділиться  рецептом  " заварне тістечко", але всі його готують по-різному.

Напевно багато читачі сайту пам’ятають з дитинства незабутній смак справжніх заварних. Взагалі, існує два типи заварних ( еклерів ) — Класичні солодкі з кремом і з різними начинками, що робить це блюдо вже закусочним.

Заварне тісто — приготування

Заварне тісто тому так і називається, що для нього борошно всипається в киплячу з жиром воду. Це невід’ємна частина технологічного процесу, тільки потім з цієї основи робиться тісто. Тому для приготування краще всього використовувати товстостінну посуд, щоб Заварювати суміш не пригоріла.

Чавунний або алюмінієвий казанок ідеально підійдуть для цих цілей. Чавун буде нагріватися і остигати довше, алюміній — швидше. Але в будь-якому посуді готувати заварне тісто на практиці виявляється куди простіше, ніж читати опис рецепта.

В обрану посуд з товстими стінками вливаємо воду, відразу весь стакан. Всипаємо в неї сіль і ставимо на сильний вогонь. Невеликими шматками нарізаємо маргарин і викладаємо його в казан.

Помішуємо масу, щоб маргарин скоріше розтанув, і доводимо воду з жиром до кипіння. Потім, зменшивши вогонь до дуже слабкого, одним махом всипаємо в киплячу рідину стакан муки, відразу всією порцією. Починаємо інтенсивно розмішувати, з вогню казанок не забираємо пару хвилин, щоб борошно як слід заварилася.

Спочатку тісто буде виробляти просто страшне враження.

Воно візьметься грудками і буде з працею провертатися. Не звертаємо уваги і продовжуємо ретельно вимішувати тісто. Можна знімати ємність з вогню і продовжувати розтирати вміст.

Поступово тісто стане більш однорідної консистенції, а потім і зовсім перетвориться на блискучий еластичний, однорідний грудку, легко відстає від стінок.

Тепер відставляємо тісто, щоб воно охололо. Тут теж важливо не перетримати, адже тісто повинне залишатися теплим, градусів 70. Охолоджуємо його лише тому, щоб у ньому не згорнулися яйця, які поодинці додаємо в тісто.

Отже, розбиваємо яйце і виливаємо його в тісто. Знову починаємо вимішувати, і знову у нас спочатку буде тісто окремо, яєчна маса окремо.

Чи не хвилюємося і продовжуємо енергійно заважати. Дуже скоро яйце повністю з’єднається з тестом.

Таким же чином, поодинці, втручаємося в тісто залишилися яйця. Уважно стежте за консистенцією тесту — воно має бути густим, в’язким, повинно поволі падати з ложки густим грудкою. Якщо тісто дуже густе, вбийте ще одне яйце.

А ось рідке тісто загустити не вийде, оскільки що будьте уважні.

Готове тісто за допомогою кондитерського шприца відсадите на деко, злегка змащене маслом. Мірсоветов звертає вашу увагу, що масла не повинно бути занадто багато, інакше низ тістечок буде зажареним, нерівним. Заготовки на еклери мають бути розташовані на значній відстані один від одного, тому при випічці тістечка збільшаться в обсязі приблизно вдвічі.

Якщо у вас немає хорошого шприца з потужним поршнем (а тісто дуже густе, через слабкий шприц воно не пройде), то краще використовувати міцний поліетиленовий пакет з-під кефіру. Один куточок ображати, рівно або зубчиками, і через нього віджимайте рівні порції тесту, кулькою або невеликий ковбаскою. Можна користуватися звичайною чайною ложечкою, змоченою у воді, але еклери вийдуть кілька менш рівні, ніж при використанні шприца або пакету для тесту.

Випікаємо еклери при температурі 220-230 градусів, в духовці, нагрітій трохи сильніше, ніж для звичайного тесту. Перші 10-15 хвилин духовку краще не відкривати, щоб тістечка нормально піднімалися і в тесті утворилися порожнечі. Готовність визначаємо за зовнішнім виглядом виробів: коли вони стануть світло-коричневими і збільшаться в об’ємі (а буде це приблизно хвилини через 20-30) — пора виймати.

Еклери — крем

1 банка згущеного молока (краще вареного);

1 пачка вершкового масла (200 грам).

Вершкове масло розм’якшити при кімнатній температурі або в мікрохвильовій печі. Слідкуйте, щоби масло не розтануло, а саме розм’якшилися. Після цього ретельно розітріть масло зі згущеним молоком, щоб крем став однорідним.

Смачніше буде, якщо молоко купити варене, «Іриску», а й із звичайним згущеним молоком теж буде дуже добре.

Тепер готові охолоджені еклери розрізаємо на дві частини. Зручно розрізати не до кінця, щоб заготовка відкривалася як шкатулка. В обидві частини еклера кладемо крем і акуратно придавлюємо «кришку».

Наповнюємо таким чином всі заготовки і готові еклери складаємо в скляний або пластиковий посуд. Десерт готовий! Поверхня тістечок можна змастити глазур’ю, можна злегка присипати цукровою пудрою, а можна залишити як є. Зберігати їх краще під кришкою або харчовою плівкою, інакше еклери зверху підсохнуть та стануть твердими.

Хоча, Donlcc запевняє вас, зберігатися еклери будуть дуже недовго.

Звичайно ж, звичні нас еклери наповнюються кремом і тільки кремом. Далі можуть бути варіанти: крем заварний, білковий, крем із згущеного молока або сирний і багато інших. І тоді ці еклери називаються десертними. Але, напевно, мало хто знає, що заготовки на еклери можна наповнювати абсолютно іншими начинками — не солодко. І тоді еклери називатимуться закусочними.

Наповнивши еклери, розрізані на половинки печінковим паштетом, приготованим по рецепту, і посипавши їх зеленню, ви отримаєте відмінну закуску для святкового столу. Наповніть заготовки гарячим рибним салатом або гострою сирною начинкою — і таку закуску під пиво схвалить будь-який гурман. Обов’язково спробуйте несолодкі еклери. і результат приємно здивує вас. І тоді нам залишиться тільки побажати вам приємного апетиту!

Рецепт еклерів

Тісто: 100 г вершкового масла, 1 ст. води, 1 ст. борошна, сіль, 4 яйця.

Закип’ятити воду з маслом, додати щіпку солі. У киплячу воду всипати відразу всю муку і швидко перемішати, зменшивши вогонь. Потримати тісто на вогні, щоб воно підсохло. Зняти з вогню, небагато остудити і вбити в нього по одному 4 яйця (кожне яйце забивати до тих пір, поки воно доброго не вотрется і тісто стане однорідним).

Чайною ложкою викласти тісто на змащене маслом деко (кожного разу перед зачерпиванія занурювати ложку в теплу воду). Деко з кульками поставити в добре нагріту духовку. Коли еклери піднімуться і зарум’яняться (через 10 хв.),

зменшити вогонь і допікати на середньому спеку. Готові еклери вмочити верхівкою в майонез, а потім — у натертий

на дрібній тертці сир.

Грибна. Сушені гриби промити, відварити, додати обсмажену на маслі цибулю. Потім пропустити через м’ясорубку.

Ікряним. Чайною ложкою покласти в еклер невеликий шматочок м’якого масла, а потім — чорну або червону ікру.

З «фальшивої ікри». Пропустити через м’ясорубку філе однієї солоного оселедця, 1 варену моркву, плавлений сирок і 50 г масла. Щоб «фальшивої» ікрі надати зернистість, додати туди ікру солоного оселедця.

Охолодити.

З вареної ковбаси. Варену ковбасу чи сосиски пропустити через м’ясорубку, додати дрібно нарізаний, обсмажений у вершковому маслі цибулю і, при бажанні, подрібнені відварені гриби. Після обсмажування начинку остудити.

Рибна. Розтерти виделкою консервовану рибу (видаливши кісточки), додати 50 г розм’якшеного вершкового олії. Охолодити.

Можна додати у рибну пасту жовтки 2 яєць, зварених круто.

Еклери із заварним кремом

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!