Продукти, що містять залізо.

Продукти, що містять залізо.

Продукти, що містять залізо.

Залізо — другий після алюмінію за поширеністю метал на Землі і, одночасно, мікроелемент, без якого неможливо правильне функціонування людського організму.

Тіло дорослої людини містить 4г цього елемента, з яких 2,5 г входить до складу гемоглобіну, а інша частина знаходиться в кістковому мозку, селезінці і печінці.

Залізо як мікроелемент виконує такі функції:

  • забезпечує клітинне дихання;
  • бере участь у кровотворенні;
  • входить до складу більше 100 ферментів.
  • Головна роль заліза полягає в тому, що мікроелемент є незамінною складовою частиною гемоглобіну.

    Гемоглобіном називається основний білок дихального циклу, який переносить кисень від органів дихання до тканин, а у зворотному напрямку — вуглекислий газ. Гемоглобін міститься в еритроцитах крові людини.

    Нестача заліза в організмі призводить до падіння рівня гемоглобіну в крові. Продукти, що підвищують гемоглобін, повинні містити залізо.

    Норма споживання заліза

    У день людині необхідно отримати з їжею 15-40мг цього мікроелемента, враховуючи те, що організм засвоює в середньому 10% отриманого з продуктів харчування заліза.

    Більша кількість мікроелемента необхідно в періоди більшої потреби організму в ньому — під час вагітності, при інтенсивному зростанні.

    Нестача заліза

    • призводить до железодіфіцітной анемії — зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну в крові; проявляється слабкістю, швидкою стомлюваністю, запамороченнями, складністю концентрації уваги, погіршенням пам’яті, непереносимістю холоду, почастішанням серцебиття при невисоких навантаженнях, растрескиванием куточків рота, деформацією і ламкістю нігтів, збоченням смаку, зниженням імунітету, збільшенням загальної захворюваності,
    • підвищенням ризику виникнення пухлин, уповільненням розумового та фізичного розвитку дітей.

    Надлишок заліза в організмі також призводить до негативних наслідків. При цьому усунути дефіцит цього мікроелемента усунути набагато легше, ніж його надлишок.

    Перевищення нормального рівня заліза в організмі

  • призводить до його відкладенню в органах і тканинах, печінкової недостатності, збільшення ризику виникнення пухлин та інфекційних захворювань, діабету, атеросклерозу, артриту;
  • проявляється в слабкості, стомлюваності, запамороченнях, пігментації шкіри, печії, нудоті, блювоті, запорах і діареї, зниженні апетиту, втрати ваги.
  • Продукти, що підвищують гемоглобін

    Залізо міститься в їжі у двох формах:

    1. гемо- залізо в продуктах тваринного походження, добре засвоюється організмом: 10-20% з печінки, 17-20% з телятини, 9-11% з риби;
    2. негемо-залізо в продуктах рослинного походження, всмоктується погано, від 1 до 7%.

    М’ясні і рибні продукти, що містять залізо:

    • субпродукти — печінку, нирки;
    • червоне м’ясо — яловичина, баранина, телятина, кролятина;
    • молюски.

    Рослинні продукти, що містять залізо:

    • бобові — соя, сочевиця, горох, квасоля;
    • крупи — гречка, толокно, ячмінь;
    • морська капуста;
    • кунжут, насіння гарбузове та соняшникове;
  • горіхи — фундук, мигдаль, арахіс;
  • сухофрукти — сушений шипшина, сушені яблука, курага, родзинки, чорнослив, фініки;
  • фрукти — свіжий шипшина, яблука, кизил. хурма, чорна смородина;
  • овочі — буряк, брюссельська і цвітна капуста, селера, кріп, петрушка, часник, кропива.
  • Засвоєнню заліза сприяють:

    • аскорбінова кислота;
    • вітамін B12;
  • мідь,
  • пепсин;
  • кислота шлункового соку.
  • Засвоєнню заліза перешкоджають:

    • висока концентрація кальцію;
    • висока концентрація вітаміну Е;
  • висока концентрація цинку;
  • зниження кислотності шлункового соку;
  • дефіцит вітаміну А;
  • дубильні речовини, що містяться в чаї, каві, айві, чорниці;
  • фосфати, що містяться в молоці, сирі, яйцях;
  • щавлеві кислоти, що містяться в шпинаті, щавлі.
  • До продуктів, що підвищує гемоглобін, не можна віднести багато продуктів, що містять велику кількість заліза (яйця, чорницю і т.д.), так як для засвоєння цього мікроелемента необхідні певні умови.

    Кращими продуктами для підвищення гемоглобіну є субпродукти і червоне м’ясо, особливо в поєднанні з овочами, багатими на вітамін С. Не рекомендується також одночасно з їжею, багатою залізом, вживати молочні продукти, чай і кава.

    Асортимент продуктів, що містять залізо і підвищують гемоглобін

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!