Правильне харчування при гастриті шлунку

Правильне харчування при гастриті шлунку

Правильне харчування при гастриті шлунку

Гастрит — це захворювання, яке проявляється запаленням слизової оболонки стінок шлунка. Гастрит буває хронічним і гострим, якщо гострий гастрит не діагностовано і не лікувати вчасно він перейде в хронічну форму. Для успішного лікування поряд з прийомом медикаментів необхідно дотримуватися спеціальної дієти.

А якщо гастрит придбав хронічну форму, то дієта повинна стати нормою життя і вам необхідно буде повністю переглянути свою систему харчування.

Дієта при гастриті шлунку:

Продукти, які заборонені: свіжий хліб і будь-яка інша свіжа випічка, листкове або здобне тісто, наваристі бульйони, окрошка, відвари з капусти, м’ясо жирних сортів, сметана, занадто кислі молочні продукти, бобові, копчені і солоні продукти. Також заборонені пшоняна каша, перлова, кукурудзяна крупа, кислі ягоди або фрукти. Бажано відмовитися від огірків, шпинату, щавлю, ріпи, редьки, брукви і капусти. Також потрібно обмежити вживання шоколаду, морозива, алкогольних напоїв, солодких газованих напоїв, квасу. Категорично заборонені гострі спеції, жирні або томатні соуси.

Хворим на гастрит шкідливо їсти смажені і варені круто яйця.

Хворим на гастрит корисно їсти перетерті овочеві супи, білий вчорашній або житній хліб, молочні супи з крупою, яка добре розварилася, супи на другому бульйоні нежирного м’яса, нежирне м’ясо птиці, або риби без шкіри. Можна вживати молоко, крупи і макарони. Рекомендується вживання овочів і фруктів солодких сортів.

Допускається вживання молочних і фруктових соусів, а також концентрованих напоїв і натуральних соків.

Дієта при гастриті шлунку забороняє вживання капусти, але рекомендується вживання капустяного соку зі свіжої капусти для хворих на гастрит з підвищеною кислотністю.

Рекомендується вживання петрушки, вона бореться з здуттям живота і нудотою, особливо рекомендується хворим на гастрит зі зниженою кислотністю.

Дуже корисний мед, цей продукт в стані впорається з багатьма шкідливими бактеріями, знижує запалення слизової оболонки і діє як природний антибіотик. Можна вживати мед разом з петрушкою, просто змішавши жменю листя з чайною ложкою меду.

Хворим на гастрит рекомендується пити відвар із звіробою, потрібно 1 столову ложку трави звіробою залити склянкою окропу і настоювати в теплі кілька годин, пити по півсклянки двічі на день.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!