Пісочне тісто готують з великою кількістю масла (26%) і цукру …

Пісочне тісто готують з великою кількістю масла (26%) і цукру ...

Пісочне тісто готують з великою кількістю масла (26%) і цукру (18%); тісто виходить дуже густе, і вологість його не перевищує 20%. В таких умовах дріжджі розвиватися не можуть, і використовувати їх як розпушувача цього виду тесту не можна. Основний розпушувач в пісочному тісті — масло. Воно надає тісту розсипчастість, обволікає частинки борошна і не дає їм з’єднатися. Борошно для пісочного тіста беруть із середньою кількістю клейковини (28-36%).

Якщо взяти борошно з малою кількістю клейковини, вироби виходять занадто розсипчастими і їх важко буде формувати, якщо з більшим — то вироби будуть затягнутими.

Для більшого розпушення тіста в нього додають хімічні розпушувачі — вуглекислий амоній і харчову соду, які при нагріванні розкладаються з виділенням газів.

У добре вимешенное тесті не повинно бути грудок борошна або масла. Він має являти собою однорідну, щільну, еластичну маслянисту масу сіро-жовтого кольору. Вологість тесту 18,5-19,5%.

Основними компонентами пісочного тіста є пшеничне борошно, масло або маргарин, яйце або яєчний жовток, цукор, розпушувачі тіста. Вироби з пісочного тіста характеризуються приємним смаком. З пісочного тіста можна випікати пироги, торти, тістечка, печива та інші вироби. Іноді при виготовленні пісочного тіста частину борошна заміняють крохмалем, меленими горіхами, додають майонез або сметану, какао або інші компоненти.

Цукор найкраще додавати в тісто у вигляді цукрової пудри.

Пісочне тісто

1 пачка вершкового масла або маргарину, 1 склянка цукру або цукрової пудри, 1 яйце, 8 столових ложок борошна вищого сорту, сіль, сода на кінчику ножа.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!