Отруєння грибами

Отруєння грибами

Отруєння грибами

Гриби — друзі і вороги людини

Отруєння може бути викликане вживанням отруйних грибів, таких як бліда поганка . пантерний і червоний мухомори і деякі інші (дивіться наш Довідник-визначник грибів). Вони дуже небезпечні, оскільки зберігають свої отруйні властивості після вимочування, відварювання, сушіння, засолювання, маринування та інших способів обробки. Причому дія отрути позначається не відразу, а лише через кілька годин.

Щоб уберегтися від отруєння цими грибами, треба навчитися добре впізнавати їх за зовнішніми ознаками.

Найбільш важким є отруєння блідою поганкою. Досить з’їсти четверту частину капелюшки блідої поганки. щоб викликати смертельне отруєння.

Отруїтися можна умовно їстівними грибами, наприклад сморчками. строчками. якщо їх неправильно приготувати. У рядках і зморшках можуть міститися отруйні речовини (гельвелловая кислота).

Отруєння можуть дати навіть їстівні гриби . якщо вони старі і довго пролежали. Не рідкість — отруєння недовареними і неусолівшіміся грибами.

Якщо Ви з’їли отруйний гриб. Перша допомога.

Якщо Ви з’їли отруйний гриб. то через деякий час з’являються неприємні відчуття, болі, бурчання в області живота. Особа стає блідим, долоні покриваються потом — сумнівів немає — це отруєння. Ще через деякий час до слабкості і нездужання додасться нудота і блювота, ослаблення серцевої діяльності, падіння пульсу, похолодання кінцівок.

При перших ознаках отруєння, навіть легкого, треба негайно викликати швидку медичну допомогу і, при необхідності відправити потерпілого до лікарні. До прибуття лікаря хворому слід надати першу допомогу. Спочатку потрібно очистити шлунок і кишечник хворого від їжі, що містить отруту. Для цього потерпілому рекомендується випити якомога більше кип’яченої води з содою (1 чайна ложка соди на 0.5 літрів води).

Цю процедуру треба повторити кілька разів, потім дати проносне, укласти хворого в ліжко, до ніг покласти грілку. До огляду лікаря хворому не можна приймати їжі. Категорично протипоказані будь-які спиртні напої. так як алкоголь сприяє всмоктуванню організму отруйних речовин.

Забороняється пити таблетки «від живота», «від проносу», Жарознижувальну і знеболювальну — вони тільки можуть погіршити дію отрути. Не можна пити молоко, оскільки воно сприяє висмоктування токсинів.

Залишки неїстівних грибів, а також очищення від них треба обов’язково зберегти до приходу лікаря: вони можуть допомогти з’ясувати причину отруєння.

Докладніше про отруєння грибами і ядовітие- неїстівні-умовно-їстівні гриби, симптоми отруєння конкретним грибом.

Небезпечні міфи збирачів грибів про їстівності поганок

У деяких збирачів грибів стійко зберігаються хибні уявлення (міфи?) О, так званих, простих способи розпізнавання їстівних і отруйних грибів. Нижче представлені найбільш поширені (і небезпечні для Вашого життя) омани. Уникайте, шановні грибники, користуватися цими нібито «народними» способами розпізнання отруйних грибів.

Бережіть себе! (Поки не пізно).

  • Міф. Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.

Руйнування міфу. Потемніння срібних предметів залежить від хімічного дії на срібло амінокислот, що містять сірку, в результаті чого утворюється сірчисте срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є як в їстівних грибах так і в отруйних.

  • Міф. Якщо головка цибулі або часнику буріє при спільній варінні з грибами, то серед них є отруйні.
  • Руйнування міфу. Побуріння цибулі або часнику можуть викликати як отруйні, так і їстівні гриби залежно від присутності в них ферменту тирозинази.

  • Міф. Личинки комах і равлики не їдять отруйні гриби.
  • Руйнування міфу. Личинки комах і равлики їдять як їстівні, так і отруйні гриби.

  • Міф. Отруйні гриби обов’язково мають викликати скисання молока.

    Руйнування міфу.

  • Скисання молока відбувається під впливом ферментів типу пепсину та органічних кислот, які можуть міститися як в їстівних, так і в отруйних грибах.

  • Міф. Отруйні гриби обов’язково повинні мати неприємний запах, в їстівні — приємний.
  • Руйнування міфу. Запах смертельно отрутного гриба блідої поганки нічим не відрізняється від запаху печериці.

  • Міф. Всі гриби в молодому віці їстівні.
  • Руйнування міфу. Бліда поганка однаковою мірою смертельно отруйна як у молодому, так і в зрілому віці.

  • Міф. Не представляють ніякої небезпеки гриби, зібрані на лузі або в полі.
  • Руйнування міфу. Велика частина отруйних грибів, звичайно, росте в лісах. Але: можна нарватися і на меншу.

  • Міф. Всі гриби, що мають рожеві пластинки, їстівні.

    Руйнування міфу.

  • Так висловлюються люди, які навчилися відрізняти печериця з його рожевіють з віком пластинками від блідої поганки. але не навчилися поки відрізняти його від отруйних ентолом, також володіють рожевими пластинками.

  • Міф. Потрапили в каструлю отруйні гриби можна знешкодити, проваривши їх з оцтом і сіллю.
  • Руйнування міфу. Цей рецепт має дуже давнє походження, але — абсолютно даремний.

    На закінчення нагадуємо:

    Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Ніколи не пробуйте будь-які сирі гриби «на зуб».

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!