Опеньки — користь і корисні властивості опеньків

Опеньки - користь і корисні властивості опеньків

Опеньки — користь і корисні властивості опеньків

Опеньки — одні з найулюбленіших і найпопулярніших грибів, свою назву вони отримали через місця зростання. Ростуть опеньки навколо пнів, ще їх називають «опеньки». Примітно й те, що це гриби — «семейники», тобто вони ростуть не поодинці, а цілими колоніями, біля одного пня можна відразу набрати ціле козуб грибів. Важливо і те, що опеньки володіють багатьма корисними властивостями і є дуже поживною і цінною їжею.

Про користь грибів відомо багато чого, ми розповімо конкретно про користь опеньків.

Корисні властивості опеньків

Оцінити всю користь опеньків для здоров’я допоможе знайомство з їх біохімічним складом. У цих грибах міститься велика кількість вітамінів: С, Е, РР, групи В. мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, натрій, залізо, магній, мідь, цинк. Також присутні природні цукри, клітковина, цінні амінокислоти, зола.

За змістом фосфору і кальцію опеньки можуть конкурувати з рибою.

Калорійність опеньків всього 22 калорії на 100 г свіжого продукту. Тому цей вид грибів часто використовують під час дієт. Ця їжа є джерелом білка і вітамінів, абсолютно, не навантажує організм зайвими калоріями і речовинами.

Опеньки вводяться в раціон діетчіков і вегетаріанців, а також їх вживають під час посту.

Високий вміст мінеральних солей заліза, міді, цинку, магнію, благотворно позначаються на процесах кровотворення в організмі. Тому при анемії можна сміливо вживати страви з опеньків, всього 100 г грибів покривають добову потребу організму в цих мікроелементах і сприяють підвищенню гемоглобіну.

Опеньки мають антимікробну і протиракову дію. Ці гриби корисно вживати при наявності в організмі золотистого стафілокока і кишкової палички. Вживання опеньків дозволяє нормалізувати роботу щитовидної залози.

Опеньки сьогодні вирощують в штучних умовах, тому свіжі гриби все частіше можна зустріти в магазинах. Ці гриби відмінно переносять транспортування, вони пружні, стискаються, пружинять і не втрачають форми. М’якоть у опеньків біла, з часом не втрачає свого кольору. Смак свіжих грибів злегка терпкий, специфічний з ароматом грибів.

Варто пам’ятати, що опеньки — гриби умовно-їстівні, у ряді країн вони вважаються їстівними і їх не вживають в їжу.

Опеньків маринують, варять, смажать, сушать, солять, використовують як начинку для пирогів, кулеб’як. З опеньків готують салати, супи, ікру.

Обережно!

Крім справжніх опеньків, існують ще й несправжні опеньки, вони дуже токсичні і викликають отруєння. Якщо ви не знайомі з грибами, ніколи не збирайте їх і не вживайте в їжу. Купувати гриби найкраще у перевірених продавців, яким можна довіряти.

Недоварені опеньки також є важкою їжею і можуть викликати розлад шлунку. Тому перед вживанням опеньки потрібно гарненько проварювати. Свіжі гриби потрібно варити не менше 40 хвилин, оптимально — 1 година. Після закипання грибів, по воді піднімається піна, цю воду потрібно злити, і затока свіжою водою гриби варять далі, до готовності.

Варити і маринувати опеньки найкраще в емальованому посуді.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!