Мариновані гриби по старовинному сімейним рецептом

Мариновані гриби по старовинному сімейним рецептом

Мариновані гриби по старовинному сімейним рецептом

Під завісу дачного сезону Юра з’їздив з дітьми за грибами. Через пару годин повернулися з кошиком дивовижних маленьких білих і підберезників. Найменші гриби, природно, знаходив наймолодший у сім’ї, чотирирічний Даня, але і Філіп в бруд обличчям не вдарив.

Загалом, чоловіки прийшли з лісу не втомлені, але дуже задоволені.

Все, що стосується збору та приготування грибів в будинку, — виняткова турбота Юри. Він тут же почистив білі, підберезники і кілька затесавшихся в корзинку лисичок. Шкода було таку красу заморожувати, вирішили замаринувати за рецептом моєї свекрухи.

Юра подзвонив бабусі, та довго шукала рецепт у своїх старовинних записах, і продиктувала його.

Інше було справою техніки. З кілограма свіжих грибів вийшло дві баночки по 500 гр. — Прямо до вечері. Все-таки є особлива принадність у старовинних рецептах.

Мій чоловік, покуштувавши грибів, тільки й зміг сказати: «Смак дитинства».

Ось інструкції Ельги Анатоліївни, як їх записав (і з успіхом реалізував) Юра.

Ретельно промити гриби. «Головне — позбутися залишків землі, бо в ній, за словами бабусі, міститься часом бутулізма». Нарізати апетитними шматками, перекласти в каструлю, залити водою і 5-6% оцтом (півсклянки на півсклянки). Додати 1,5 столової ложки кухонної солі. Довести до кипіння.

Зняти піну.

Тепер додаємо лист лавра, п’ять суцвіть гвоздики, п’ять горошин запашного перцю, паличку кориці, кілька суцвіть кропу і кілька часточок неочищеного часнику. Варимо на малому вогні 20-25 хвилин.

Після закінчення розподілити по банках. Як тільки охололо — готове до вживання.

В оригінальному рецепті не було цукру, але мені здалося, що на таку кількість оцту трохи, буквально щіпка тростинного цукру не завадить.

Ще одна вільність, яку ми собі дозволили, додали до білих підберезники і кілька лисичок. У минулі роки на дачі маринували білі окремо, підберезники і підосичники окремо, ну і так далі.

З тих благословенних пір грибів у лісі поменшало. Але, як виявилося, повернути «смак дитинства» цілком ще можна.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!