Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Мета дієти — сприяти нормалізації вуглеводного обміну у хворих. Призначається вона на тривалий термін і характеризується обмеженням жирів і вуглеводів за рахунок цукру і солодощів.

Загальна маса раціону — 3 кг, вільної рідини — 1,5-2 л. Режим харчування — 5-6 разів.

З дієти виключаються такі вуглеводи, як цукор, варення, мед, цукерки. Потреба організму у вуглеводах краще задовольняти за рахунок, наприклад хліба, краще житнього і висівкового, каш, овочів і фруктів. Замість цукру в дієту включають ксиліт, що представляє собою п’ятиатомний спирт.

За солодощі ксиліт дорівнює сахарозе; калорійність їх практично однакова (1 г ксиліту дає 4 калорії). Денна норма ксиліту для хворих 40-50 р Ксиліт має також легку послаблюючу дію і стимулює жовчовиділення.

У хворих на цукровий діабет поряд з розладом вуглеводного обміну порушується і жировий обмін. Тому вміст жиру в дієті знижено до 70-80 г, з яких не менше 30 г повинні становити рослинні масла.

Для поліпшення функції печінки в раціон хворих на цукровий діабет необхідно вводити такі білкові продукти, як сир, морська риба і різні нерибні морепродукти, багаті йодом.

У хворих на цукровий діабет спостерігається недостатність деяких вітамінів, зокрема аскорбінової кислоти внаслідок її поганого засвоєння організмом, а також вітамінів А і групи В. Тому дієта повинна містити підвищену кількість цих вітамінів.

Всі страви готують переважно у відварному і запеченому вигляді. Солять їжу нормально. Треті страви готують без цукру або з додаванням ксиліту або сорбіту.

При використанні буряка, моркви, ріпи, брукви їх попередньо вимочують або відварюють у нарізаному вигляді для видалення надлишку цукру.

Рекомендуються наступні продукти і способи їх кулінарної обробки.

Хліб — переважно житній, висівковий або спеціальних дієтичних сортів — білково-пшеничний і білково-висівковий (200-300 г на день).

Холодні страви — вимочений оселедець; сири; нежирна шинка; діабетична ковбаса; риба відварна і заливна; салати зі свіжої та квашеної капусти, огірків, помідорів з рослинним маслом.

Супи — на молоці, овочевих, круп’яних відварах, мясокостном і слабких м’ясному та рибному бульйонах (1-2 рази на тиждень) з різними крупами, макаронними виробами, овочами, небагатими цукрами (капуста, кабачки, картопля), бобовими.

Страви з м’яса — нежирної яловичини, телятини, обрізної свинини, м’яса кролика, курей в відварному або запеченому вигляді.

Страви з риби — тріски, щуки, сазана, наваги, інший нежирної риби переважно у відварному Чи запеченому вигляді.

Яйця — у складі страв або у вигляді білкових омлетів (1-2 білка в день).

Молочні продукти — всі види кисломолочних продуктів, за винятком солодких сиркових мас; сметана та вершки — в обмеженій кількості.

Страви і гарніри з круп — в обмеженій кількості (переважно з вівсяної, гречаної); допускаються страви з бобових.

Страви і гарніри з овочів — використовуються овочі, що містять невелику кількість цукрів. Наприклад, всі сорти капусти — білокачанна, цвітна, брюссельська, савойська; кабачки, огірки, редиска, салат, помідори.

Фрукти і ягоди — наслідках сортів в сирому, вареному і печеному вигляді без цукру, а також у вигляді компотів на сорбіті і ксиліті Соуси — на овочевих і слабких грибних відварах, також на некрепких м’ясних і рибних бульйонах.

Напої — чай, чай з молоком, неміцний кава на ксиліт або сорбіт, фруктові несолодкі соки, сік квашеної капусти.

Жири — переважно рослинні — кукурудзяна, соняшникова, оливкова, вершкове масла.

Забороняються: цукор, мед, варення, цукерки (допускається використовувати тільки спеціальні сорти на ксиліт або сорбіт), здобне печиво; багаті цукром плоди ягоди, включаючи і сухофрукти; солодкі соки і напої цукром; жирне м’ясо, птиця, риба; бараняче, яловиче свиняче сало; гострі пряні закуски (копченості, маринади).

Пропонуємо Вам зразкове меню на 1 день:

  • Перший сніданок: гречана каша, м’ясний паштет, чай з молоком на ксиліт, масло, хліб.
  • Другий сніданок: сир, стакан кефіру, хліб, масло, чай.
  • Обід: овочевий суп, відварне м’ясо з картоплею, яблуко.
  • Вечеря: зрази з моркви з сиром, відварна риба з капустою, чай.
  • На ніч: стакан кефіру.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!