Лекарь

Лекарь

Лекарь

Метеоризм і його причини.

Причини. Метеоризм — це всього-на-всього надмірне утворення газів у кишечнику. Оскільки в кишковому тракті відбуваються різноманітні хімічні реакції, то побічним продуктом цього «виробництва» є найрізноманітніші гази (не завжди з приємним запахом).

Причиною надмірного вмісту газу в кишечнику буває найчастіше склад з’їденої їжі, рідше — заковтування повітря (медики називають таке заковтування красивим словом аерофагія, що в перекладі означає «пожирання повітря»).

Припустимо, що під час їжі ви попутно проковтнули неабияку кількість повітря. Можливі два варіанти. Газ накопичується в нижній ділянці товстої кишки. Результат — відходження газів.

Той же повітря може накопичитися у верхніх відділах тонкої кишки. Коли його тиск перевищить критичний рівень, відбудеться відрижка. І те й інше абсолютно не небезпечно для здоров’я і лікарського втручання не вимагає. Як вже було сказано, гази можуть утворюватися і в процесі перетравлення їжі. При цьому особливо схильні до газоутворення молочні продукти, пшеничний хліб, бобові, овочі (капуста, цибуля і редиска), яблука.

Сорбіт, який додають в дієтичні продукти харчування замість цукру, теж сприяє газоутворення.

Найчастіша причина підвищеного газоутворення в кишечнику — молочні продукти. Точніше, не самі молочні продукти, а нездатність травного тракту їх адекватно переварити. У цього захворювання і назва особливе є — непереносимість лактози — молочного цукру.

Не всі, однак, так просто. Метеоризм може бути одним із симптомів запалення жовчного міхура або синдрому подразненої товстої кишки.

Що ж, цілком можливо, що метеоризм — це просто ваша доля. Щоб остаточно розібратися в цьому питанні, можете, якщо хочете, ознайомитися з вченими дослідженнями доктора Девіда Альтмана з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Він вирахував, що норма відходжу дення газів — 14 разів на добу або менше.

Якщо більше. Тоді, можливо, метеоризм — симптом якогось захворювання.

Що робити. Для початку треба з’ясувати, що є причиною метеоризму — повітря або їжа. Сучасна медична наука може дати відповідь на це питання.

У деяких лабораторіях Сполучених Штатів Америки вам зроблять аналіз кишкового газу; якщо в ньому превалюють кисень і азот, — значить це проковтнула повітря і дієтичні заходи не допоможуть.

Якщо в кишковому газі підвищений вміст водню і двоокису вуглецю, то причина в неправильному травленні їжі. Вам слід переглянути свій харчовий раціон.

Треба сказати, що в буденному житті цілком можна обійтися без складних процедур аналізу газу. Якщо метеоризм виражений сильно, то можна, не ризикуючи впасти в помилку, вважати його проявом дефектів травлення. У таких випадках треба просто підібрати підходящу дієту.

Процедура підбору харчового раціону може затягнутися досить надовго. Ось що розповідає про неї Теодор Бейлісс, фахівець з університету Джонса Гопкінса: Для початку треба скласти погодинної список тих страв, які ви їсте протягом декількох днів. Врахуйте, що їжа, точніше те, що від неї залишається, досягає нижнього відділу товстої кишки через 2-4 години після їжі. З пшеничним хлібом це відбувається дещо пізніше — через 6-8 годин. Потім на листку зі списком страв необхідно відзначити час появи метеоризму. Зіставивши записи, можна з’ясувати, які саме продукти викликають підвищене газоутворення.

Припустимо, це боби і цибулю. Рішення просте: ці овочі виключаються з раціону харчування. Можна порекомендувати дієту, багату рисом або хлібом, очищеним від клейковини.

Якщо метеоризм починається після вживання в їжу молока або молочних продуктів, то можна запідозрити у хворого непереносимість лактози. Ступінь прояву цього захворювання буває різною. Один хворий може безкарно випити до літра молока за один присід і відчує лише невелике здуття живота, а іншому достатньо проковтнути півсклянки і розвинеться нестримний метеоризм.

Діагноз непереносимості лактози стає майже безсумнівним, якщо хворобливе здуття живота, метеоризм і пронос розвиваються тільки після вживання в пишу молока і молочних продуктів.

Існує кілька медичних тестів для виявлення непереносимості лактози. Найпростіший з них ви можете провести самостійно. Протягом декількох днів утримайтеся від всіх продуктів, що містять лактозу, тобто від молока і молочних продуктів.

Потім вранці, натщесерце, випийте дві склянки знятого молока. Якщо ви не переносите молочний цукор, то через короткий час відчуєте біль у животі та здуття кишок. Протягом наступних кількох днів утримайтеся від молочного.

Якщо все пройде — діагноз непереносимості лактози можна вважати встановленим.

Як кажуть китайці: чи не відкушуйте шматок більше, ніж ви можете проковтнути. Щоб не піддавати себе зайвому ризику, з’ясуйте, яка кількість лактози здатний переварити ваш організм. Є, наприклад, люди, у яких склянку молока викликає метеоризм, але зате вони спокійно переносять кефір або йогурт. Найбільш шкідливі, тобто найбільш багаті лактозою продукти, — жирне молоко, вершки і тверді сири. У багатьох супермаркетах вам тепер можуть запропонувати молоко і сир зі зниженим вмістом лактози.

В аптеках можна купити капсули з лактазой — ферментом, який розщеплює молочний цукор — лактозу. Приймаєш капсулу, запиваєш молоком — і чорт тобі не брат. Нарешті, якщо молоко п’ють з вівсяними пластівцями, то метеоризм або не виникає зовсім, або виражений набагато слабкіше.

У цьому плані також корисні яйця і банани.

Якщо метеоризм вже розвинувся, то для його ліквідації можна прийняти 1-2 таблетки активованого вугілля. Вугілля поглинає газ. Систематичного прийому вугілля слід уникати, так як він поглинає не тільки непотрібні гази, але і вельми потрібні організму вітаміни.

Суттєве полегшення можуть принести препарати маалокс і дігель, вони зменшують метеоризм і відрижку.

Супутні симптоми. Якщо після випитого молока і з’їдених молочних продуктів з’являється метеоризм у поєднанні з сверблячкою шкіри, кашлем, задишкою, висипом, почуттям тиску в грудях, то це вже не метеоризм і не непереносимість лактози, а алергія на молоко. Такий випадок вимагає кваліфікованого лікарського спостереження та лікування.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!