Кращі соуси до спагетті

Кращі соуси до спагетті

Кращі соуси до спагетті

Кажуть, що Софії Лорен обожнює пасту і об’їдається нею скільки хоче. А секрет її стрункості, нібито, в тому, що їсть вона їх без соусів (джерело покаже пошук в гуглі). Але, як на мене, ключовим словом тут є «нібито». По-перше, я не вірю, що ні гладшає вона саме з причини відмови від соусів. А по-друге, сумніваюся, що вона взагалі від них відмовляється. Ну хіба можна обожнюєте локшину (якою, по суті своїй, і є будь-який вид пасти) саму по собі?

Тобто звичайно, є її без нічого цілком навіть можна, можна навіть вважати смачною… Але любити. Не вірю!

Інша справа – паста з соусами. Тільки вслухайтеся (або вчитайтеся) в ці назви: карбонара, больньоезе, ді Марра, нарешті, макарони по-флотськи…

Загалом, беремо будь-який вид пасти – макарони, спагетті, тальятелле, феттучині, каннеллони… і починаємо творити.

Допускаючи, що справжні італійські гурмани мене не схвалять, зізнаюся: ніяких строгих канонів в приготуванні соусів я не дотримуюся. Я люблю пасту саме за те, що основою для її соусу може бути все, що знайдеться на кухні / в холодильнику. І бачу я в цьому пряме схожість з піцою (так, помідорами в автора за правду не кидатися – притримаємо їх для больньезе).

Отже, сьогодні я поділюся деякими рецептами моїх найулюбленіших соусів до пасти. Так, відразу попереджу, що в своїй практиці я значно спростила хрестоматійні рецепти, зробила їх максимально легкими і швидкими.

У яловичий фарш (а хоч і готовий), додаємо подрібнену цибулю, сіль, спеції-травички і тушкуємо на олії.

Ремарка з приводу масла. Я люблю оливкова. Але будь-яке соняшникову чи кукурудзяну в будь-якому нижче наведеному рецепті ніякої негативної ролі не зіграють.

Так що, вибір за вами.

Поки м’ясо гаситься, перекручуємо на м’ясорубці банку помідорів у власному соку. Звичайно, добре б це зробити, попередньо знявши з них шкірку. Але ні в якому разі не робіть цього, якщо вам ліньки! Крутите разом зі шкіркою і буде так само смачно. А якщо ви, навпаки, любите Тончі, видалити з помідорів ще й зернятка.

Тоді смак стане ніжніше. Втім, я мелю всі разом – мені не заважають ні зернятка, ні дрібні шматочки шкірки, ні великі шматочки самих помідорів. Так, я вважаю, навіть автентичні.

Хвилин через 10-15 гасіння фаршу, виливаємо в сковорідку помідори і, ліниво помішуючи, готуємо ще кілька хвилин після закипання. Для моїх болоньєзе соус готовий. Ось на що хочу звернути увагу: ніякої сир, крім пармезану або його варіацій, сюди не підійде. Економ варіант – вже тертий сир у вакуумних пакетиках, що продається в супермаркетах.

Пачка коштує близько 12 грн і хапає її на 10 і більше порцій, залежно від ступеня любові їдців до сиру.

Моя улюблена паста больньезе – довгі і тонкі спагеті.

Як варіант – з цим соусом робимо каннеллони. Тільки для цього потрібен ще один соус – бешамель. Незважаючи на гарну назву, бешамель – це звичайна мука, розведена з молоком і маслом. Заповнюємо м’ясним соусом

Каннеллоні, викладаємо у форму, заливаємо бешамель, посипаємо тертим сиром (тут вже будь підійде, бо змішуватися він буде з вершковим смаком бешамель). І в духовку хвилин на 20. Дуже смачно.

Варіант соусу з морськими гадами може бути як бюджетним, так і дорогим. Сьогодні розглянемо бюджетний варіант. Для нього беремо найдешевші креветки або готовий морський коктейль.

Розморожуємо, промиваємо. У сковорідці прітушіваем ріпчасту цибулю, додаємо томатну пасту, подрібнений часник, креветки або коктейль. Через кілька хвилин ді Маара готово.

3. Сливочно-тунцових

Основа цього соусу – камінь спотикання прихильників Італійської кухні і просто її любителів. Так, перші стверджують, що тунець всегдла і в усьому повинен бути свіжим. Другі, до яких належу і я, цілком задовольняються консервами «тунець шматочками у власному соку».

Більше того, серед «друге» є такі, які вибирають навіть не шматочки, а більш дрібний варіант «тунець для салатів». І повірте, рецепт від цього страждає не сильно.

Отже, якщо ви не адепт високої кухні, сміливо беріть консервованого тунця, подрібнюйте, змішуйте з гарячими вершками пожирнее (але не тими, які потрібно збивати), додавайте спеції і поливайте соусом пасту. Кілька каперсів підкреслять вершковий смак і додадуть якусь вишуканість.

Робити такий соус простіше простого. Для початку виберіть основний овоч, який вам найбільше подобається: цукіні або баклажани. Можна, звичайно, і мікс, але, на мій смак, ці овочі не доповнюють один одного, а навпаки.

Поріжте дрібно – на свій смак. Я віддаю перевагу шматочки побільше, але можна зробити зовсім дрібно – тоді пасту краще брати тоненькі спагетті.

Дрібно нарізаємо цибулю, тремо моркву і злегка пасеруємо на оливковій олії. Додаємо цукіні або баклажан і очищені від шкірки помідори. Тушкуємо до готовності, помішуючи.

Сіль, спеції – за смаком.

І останнє. Я закликаю вас не ігнорувати рецепт, який я освоїла ще в дитинстві, і які своєю простотою підкорить саму ледачу господиню: так звані макарони по-флотськи. Адже насправді псувало його зовсім не подрібнене м’ясо яловичини, а розквашені сірі радянські макарони. (Ну, і частково, чорний піар у фільмі «Броненоцес «Потьомкін»).

Сьогоднішнє достаток справжніх італійських макаронів допоможе вам переглянути своє ставлення до ситно і смачні страви.

А головне! Головне, подавайте це не як «макарони по-флотськи», А як, наример, «спагетті дель буффало». І визнання вашим кулінарним талантам забезпечено.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!