Корисний дієтичний салат з буряка

Корисний дієтичний салат з буряка

Корисний дієтичний салат з буряка

Буряк містить в собі величезну кількість корисних властивостей. Завдяки цьому, її шанують народні лікарі. Крім безлічі вітамінів, що містяться в цьому плоді, буряк також здатна покращувати обмін речовин і травлення.

Саме тому дієтологи радять вживати даний овоч на дієті.

Але сирий буряк любить далеко не кожна людина, тому що худнуть доводиться шукати альтернативу її вживання. Найкраще рішення — салат зі свіжої, вареної або запеченої буряка. Як відомо, меню майже кожної існуючої в світі дієти містить у своєму списку всілякі салати.

Адже ці страви можуть бути не тільки корисними і дієтичними, але одночасно ще смачними і ситними. Овочеві салати багаті вітамінами, тому худнути вийде не тільки зі смаком, але і з користю. Тим більше саме дане блюдо допомагає відмінно урізноманітнити своє меню на дієті.

Достатньо змінити один інгредієнт в салаті, і смак його заграє зовсім по-новому.

Найкорисніші дієтичні салати готуються, звичайно, з сирих овочів. Достатньо лише ретельно промити їх, почистити і подрібнити. Але при бажанні овочі можна також варити і запікати (головне, робити це, не використовуючи соняшникова олія).

Овочеві салати малокалорійні, в них збалансовані всілякі корисні речовини, вони відмінно перетравлюються і допомагають рятувати організм від шлаків і токсинів. А, крім того, ще й смачні, що також важливо для кожної людини.

Рецепт корисного дієтичного салату з буряка знаком кулінарам вже дуже давно. З тих самих пір, як стала відома вся користь цього чарівного овоча, салати з нього стали готувати дуже часто. Багато кухаря по всьому світу включили буряковий салат в свою коронну меню.

При цьому, незважаючи на всі плюси даного коренеплоду, люди, які дотримуються суворої дієти, часто уникають вживання салату з буряка, так як їх лякає високий глікемічний індекс цього овоча. Насправді це легко виправити, додавши в салат кілька інших корисних і дієтичних інгредієнтів і грамотну заправку. Головне, правильно їх підібрати.

Ще дин плюс бурякового салату — це його доступність. У будь-який час року даний овоч легко можна знайти в магазинах і на ринках за дуже доступною ціною. В результаті покращиться фігура, здоров’я і загальний стан організму, а гаманець при цьому не постраждає.

Та й готувати такий салат дуже просто — під силу навіть початківцю недосвідченому кулінарові. Які бувають смачні і корисні дієтичні салати з буряка та як їх правильно готувати, детально розказано далі.

Є кілька варіантів приготування бурякового салату. Кожна людина може вибрати серед них найсмачніший і підходящий для себе. Два найцікавіших з них опубліковані нижче.

Ситний салат з буряка з яблуком і йогуртом

Для його приготування потрібно: 1 велика буряк, 1 стигле зелене яблуко, невелика жменя очищених волоських горіхів, щіпка темного родзинок, несолодкий йогурт без добавок з низьким відсотком жирності, морська сіль.

Приготування

Яблуко потрібно ретельно очистити від шкірки і насіння і нарізати дрібною соломкою. В цей салат відмінно підійде кисло-солодке яблуко. Буряк є можливість приготувати різними способами, в залежності від того, хто як любить. Наприклад, можна запекти її на решітці або в фользі в духовій шафі без масла, а також просто зварити буряк або подрібнити овочі в свіжому вигляді. Найкраще, звичайно ж, вибрати останній варіант, так як в свіжому вигляді вживати буряк корисніше всього.

Горіхи слід подрібнити у блендері або просто натерти їх на дрібній тертці. Ізюм, перш ніж подрібнювати, буде потрібно ретельно промити в холодній проточній воді, а потім вимочити протягом кількох хвилин в окропі. Після цього родзинки можна просто дрібно нарізати або перетворити на густе пюре за допомогою блендера. Тепер можна змішати по порядку всі інгредієнти в глибокій салатниці, посолити готовий салат і заправити його йогуртом.

Буряковий салат з відвареної яловичиною

Для приготування потрібно: 1 буряк, 400 грам телятини, 2 великих моркви, 1 велика цибулина, нежирна сметана, яблучний оцет, морська сіль і улюблені приправи.

Приготування

Лук необхідно замаринувати в оцті, змішаним з водою в пропорціях 1/3. Досить цибулю залишити в маринаді на 12-15 хвилин. Телятину потрібно відварити в підсоленій воді до готовності.

Далі варений буряк потрібно нарізати соломкою, а свіжу моркву — натерти на крупній тертці. Відварну телятину слід розібрати на волокна і змішати з усіма іншими інгредієнтами. А потім — заправити салат сметаною, посолити і додати улюблені приправи. Що стосується солі і приправ, то солити салат краще якомога менше.

А ось приправи дієтологи худне не забороняють вживати. Можна додавати в дієтичний салат з буряка мелений червоний або чорний перець, мускатний горіх, базилік і багато інші прянощі.

У бурякового салату є величезна кількість плюсів. У ньому міститься безліч вітамінів і корисних речовин. Такий салат ефективно очищає організм від шлаків і токсинів. Він покращує травлення і допомагає налагодити обмін речовин. І найголовніше, що салат з буряка при цьому дієтичний і містить мінімальну кількість калорій. Також, що важливо, для організму, він відмінно перетравлюється і не залишає після себе тяжкості в шлунку. При вживанні такого салату на обід і вечерю, швидко настає відчуття ситості, але при цьому немає тяжкості і дискомфорту.

Якщо правильно підібрати інші інгредієнти для салату, заправку і відповідні приправи, то він ще вийде і дуже смачним. Такий салат корисно їсти не тільки на дієті, але також і включити його в свій щоденний раціон.

Ретельно вибирати слід і заправку для дієтичних салатів. Заправляти його можна низькокалорійним несолодким йогуртом або сметаною, а також будь-яким рослинним маслом (оливковою, соняшниковою, маслом волоського горіха і т.п.). А от від майонезу на період дієти обов’язково потрібно відмовитися.

Саме майонез може зіпсувати всю користь дієтичного салату і навіть анулювати всі його корисні властивості.

Замість великої кількості солі в салат краще додавати лимонний сік, селеру і прянощі (наприклад, імбир і кінзу). А от кількість горіхів у такому салаті має бути мінімальним. Жменю горіхів зробить салат більш смачним і поживним, головне, не переборщити з їх кількістю. А також в салат можна додавати нежирне м’ясо, курку або морепродукти.

А ось ковбаси, жирне м’ясо і всілякі субпродукти — не найкращі інгредієнти для дієтичного страви.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!