Коли садити розсаду в 2014 році: сприятливі дні

Коли садити розсаду в 2014 році: сприятливі дні

Коли садити розсаду в 2014 році: сприятливі дні

Посадка часнику

Не можна сказати, що жителі нашої країни дуже багато їдять часнику, але без цього ароматного овоча важко уявити нашу кухню. Часник є обов’язковим складовим безлічі страв не тільки української кухні, але і кухонь безлічі інших народів. Саме він надає м’ясних, рибних і овочевих страв неповторний і нічим незамінний смак і аромат.

А про корисні властивості часнику можна говорити практично нескінченно.

Часник відрізняється багатим хімічним складом, який благотворно впливає на організм людини. Він допомагає активно боротися з безліччю хвороб. Регулярне вживання часнику сприяє профілактиці гепатиту, атеросклерозу, гіпертонії і простудних захворювань. І це далеко не повний перелік хвороб, в боротьбі з якими допомагає цей чудовий овоч. У своєму складі часник містить такі рідкісні мікроелементи, як германии і селен. Саме вони визначають протипухлинні властивості часнику, в яких запевняють провідні біохіміки світу.

Часник здавна і заслужено визнаний дієвим стимулятором імунітету. До того ж, на думку вчених, часник відноситься до продуктів, що допомагає зберегти молодість організму — він сприяє виведенню вапняних відкладень і навіть важких металів, благотворно впливає на стан судин. А фітонциди, що містяться в часнику здатні згубно впливати на хвороботворні мікроорганізми, їх дія схоже з дією антибіотиків.

Виходячи з вищесказаного, стає зрозуміло, що для підтримки міцного здоров’я в щоденному меню кожної людини обов’язково повинен бути присутнім часник у сирому або обробленому вигляді.

Особливості посадки часнику

Посадку часнику зазвичай проводять восени — у вересні або жовтні. Головне, щоб до першого морозом залишалося достатньо часу, за який посаджених часник встигне добре розвинути кореневу систему. Час посадки не варто відкладати на другу половину жовтня. Кращим періодом посадки часнику є кінець вересня початок жовтня. Поширеною помилкою городників є висадка часнику на початку вересня.

У такому випадку овоч може викинути пагони, що зовсім неприпустимо.

Для хорошого розвитку часнику підійде легка не кислий грунт. Добре використовувати грядки, на яких влітку виростали огірки, капуста, кабачки, гарбуз або горох. Небажано висаджувати часник на грядки з під цибулі, картоплі або з під самого часнику.

На одному і тому ж місці садити часник допускається не раніше, ніж через 3-4 роки.

Перед тим, як приступити до посадки часнику, грядку слід підготувати. Грунт потрібно ретельно перекопати і вибрати від усіляких корінців. Для того щоб підвищити родючість грунту, на кожен квадратний метр грядки можна додати по склянці деревної золи, 30 грам сульфату калію і 70-80 грам суперфосфату.

В якості добрива добре підійде перегній. Удобрений грунт слід ретельно перекопати. Не потрібно забувати, що часник нестійкий до намокання, тому грядки, схильні активного впливу грунтових і атмосферних вод слід підняти над поверхнею городу на 15-25 см. Не зайвим буде виконати на грядці борозенки приблизно 15 см глибиною з кроком в 25-30 см.

Зазвичай часник висаджують на грядки шириною близько метра. Довжина такої грядки залежить від потреб сім’ї. У середньому з кожного квадратного метра грядки збирають близько кілограма часнику.

Не багато городників знають, що сьогодні вирощують понад 20 сортів озимого часнику. Серед них такі сорти, як Опал, Петровський, Аметист, Граніт, Вятський, Назаус, Комісар та інші. Для посадки часнику використовують розділення зубки, якість яких визначають за зовнішніми ознаками.

Часник для посадки повинен бути пружним, без пошкоджень і плям, на ньому не повинно бути ніяких тріщин або загнили часточок. Донці головок повинно бути суцільним без розривів, в іншому випадку в ньому, швидше за все, присутній часниковий кліщ. Відбираючи зубки часнику для посадки, потрібно звертатися увага на цілісність їх оболонки — саджати оголений часник не варто.

Часник перед посадкою корисно додатково обробити. Зазвичай його замочують на добу в слабкому розчині марганцівки або зольной витяжці. Для її приготування 2 склянка деревної золи потрібно кип’ятити протягом півгодини в трьох літрах води.

Після розчин потрібно остудити, корисно буде додати в нього сік 3-5 листків домашнього алое.

Велике значення має глибина посадки часнику. Цей овоч потрібно висаджувати на глибину, рівну двом розмірам зубків по їх довжині з інтервалом в 10-15 см один від одного. Для посадки часнику краще всього виконати борозенки потрібної глибини і розкласти в них зубці. Після цього часник засипають землею і рясно поливають не дуже холодною водою.

Для кращого захисту часнику від морозів на зиму таку грядку краще накрити 3-5 сантиметровим шаром компосту, опалого листя або торфу. Це забезпечить збереження необхідного тепла, особливо в неснежную зиму.

Не потрібно нехтувати зеленню часнику, так як вона містить величезну кількість корисних речовин і вітамінів, особливо вітаміну С. Виростити таку корисну зелень можна в простому горщику на підвіконні. Єдиний момент, зелень часнику не потрібно переращівать — чим вона молодша, тим корисніше.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!