Карвінг — їстівне мистецтво

Карвінг - їстівне мистецтво

Карвінг — їстівне мистецтво

Думаю, багато хто з нас чули про техніку прикрашання страв під назвою карвінг (від англ. Carvу — різати, вирізати, гравірувати, нарізати; carving — різьблення, різьблення, різьблений орнамент, висічена фігура). Як виявилося, під незвичайним терміном ховалася техніка гравіювання по поверхні виробів з овочів і фруктів.

Карвінг, як мистецтво вирізання з овочів і фруктів виникло багато століть тому в перенаселеній Південно-Східної Азії. В першу чергу, це було обумовлено мізерним харчуванням, що складається в основному з рослинної їжі. У той же час, жителі історичної Європи, що мали доступ до самих різних продуктів, серед яких було м’ясо, дичина, риба і морепродукти, зернові, фрукти та овочі в зайвому прикрасі страв не потребували.

За довгі сторіччя техніка карвінгу набувала індивідуальні риси в кожній з східно-азіатських країн. Наприклад, в державній символіці Таїланду повсюдно присутня орхідея. Тому саме тайські майстри воліють вирізати з фруктів і овочів різноманітні квіткові композиції.

Вони використовують тонкий і вузький так званий "тайський" ніж у поєднанні з різцями різної форми.

Майстри Китаю і Японії зазвичай вирізають батальні та історичні сцени, зображення ієрогліфів, людей і тварин з використанням трафаретів і виїмок. Це можуть бути традиційні малюнки з драконами, вітальні написи і бойові сцени. При цьому і донині, основні секрети техніки, композиції та способи збереження свіжості використовуваних продуктів передаються у спадок.

При цьому відмічено, що китайській техніці карвінгу, що використовує трафарети, виїмки і формочки, навчитися легше, але в ній немає тієї витонченості і вишуканості, якої можна досягти за допомогою тайської ручної роботи ножем і різцями.

Що прийшла в Європу мода на східну кухню спочатку викликала інтерес до карвінгу по овочах і фруктах саме у кухарів ресторанів. Різьблений орнамент сприяє раніше незвичайною, а тому привабливою сервіровці ресторанного столу. Зараз жодна кулінарна виставка або продуктове шоу не обходиться без демонстрації прикраси столів різними різьбленими композиціями з овочів і фруктів.

Карвінг по фруктам і овочам може бути і частиною повсякденного життя. Простий різьблений орнамент в щоденних стравах робить їх більш апетитними і привносить столу багато витонченості і витонченості.

Під час навчання карвінгу одночасно розвиваються навички сервірування столу, творчі здібності, і вміння готувати смачну їжу. Для дбайливих батьків карвінг — це спосіб навчити дітей ручної праці, розвинути увагу і посидючість, виховати смак і пристойні манери поведінки за столом.

Як відомо, попит породжує пропозицію, тому в магазинах з’явилися спеціальні набори ножів для Карінг, в які містять ніж довгий; нож серповидний; нож тайський; ножі трикутні і овальні різних розмірів, ложку для вирізання та

ножиці. Звичайно, всі ці пристрої потрібні в першу чергу професіоналам, а для початківців підійдуть звичайні кухонні ножі, ними теж можна зробити найпростіші прикраси з овочів.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!