Калорійність продуктів і кількість корисних речовин у харчуванні

Калорійність продуктів і кількість корисних речовин у харчуванні

Калорійність продуктів і кількість корисних речовин у харчуванні

Харчування є найважливішою основою здоров’я людини. Воно впливає на здоров’я і настрій людини, визначає наскільки успішно ми будемо займатися повсякденними справами, як ми будемо вести себе у відносинах з близькими нам людьми, з колегами і друзями. Але позитивний ефект можливий тільки при своєчасному надходженні в організм всіх необхідних поживних речовин в потрібному співвідношенні і кількості.

Виникає закономірне питання, яким має бути це кількість і співвідношення, зокрема калорійність продуктів, щоб наше харчування стало правильним і збалансованим? Згідно з ученням про збалансоване харчування, структура їжі молодого чоловіка і жінки, зайнятих розумовою працею повинна включати в себе одну частину білків, 1.1 частина жирів і 4.1 частини вуглеводів. Для працівників важкої фізичної праці кількість білків, жирів і вуглеводів повинно становити відповідно 1, 1.3, 5. Дані співвідношення наведені для здорової людини.

При дієтах і інших особливостях ці співвідношення можуть змінюватися. У розрахунках за одиницю приймають кількість білків. При окислюванні в організмі білки, жири і вуглеводи вивільняють певну кількість кілокалорій. Чим активніше людина, тим більше кілокалорій йому потрібно.

У разі необхідності, жири і вуглеводи можуть взаимозаменяться, а білки є незамінними речовинами. Крім білків, до таких речовин відносяться вітаміни, мінеральні речовини, вода, деякі жирні кислоти — тобто всі речовини, які не утворюються в організмі або синтезується їх кількість недостатньо. Їх наявність в їжі має бути обов’язковим, втім як і замінних речовин, при цьому рекомендована частка білків тваринного походження для дорослих повинна становити 50% від загальної кількості білка. У загальному випадку добова кількість споживаних поживних речовин і калорій нормований.

Наприклад, потреба в енергії дорослої людини становить для чоловіків і жінок від 2100 до 4200 ккал. і від 1800 до 3050 ккал. відповідно. Добові енерговитрати на конкретний вид діяльності можливе визначити як добуток величини основного обміну, який у жінок менше на 15%, ніж у чоловіків, на відповідний коефіцієнт фізичної активності.

Інформація, розміщена на цьому веб-сайті, покликана урізноманітнити щоденний раціон, зорієнтувати у виборі продуктового набору, познайомити користувачів з проблемою зайвої ваги, методах лікування ожиріння, іншої корисної та цікавої інформацією, що відноситься до харчування і розрахунку калорійності продуктів.

Калорійність деяких продуктів харчування

В процесі травлення вивільняється кількість енергії, яка називається енергетичною цінністю або калорійністю продуктів харчування. Як правило, ця величина розраховується для ста грамів продукту, при чому 1 грам білків або вуглеводів вивільняють 4.1 кілокалорій, а жирів 9.3. Точне значення може незначно коливатися для різної їжі.

П’ятірка наіменеее калорійних продуктів харчування

Розрахунок калорійності наводиться для 100 грамів продуктів харчування, представлених на цьому веб-сайті

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!