Какао

Какао

Какао

Дерево какао (лат. Theobroma cacao)

Ацтеки вірили, що шоколадне дерево їм подарував бог Кетцалькоатль (Quetzalcoatl) – волелюбний полузмеі-напівптах, який створив світ. Не вдаючись у тонкощі ацтекського пантеону богів, погодимося, що какао завдяки величезній кількості корисних властивостей, чудовому смаку гідно божественного походження.

Регіони виростання

Порошок какао добувають із плодів дерева какао (лат. Theobroma cacao), яке росте всього в кількох місцях у світі. Клімат, необхідний для росту і плодоношення дерев какао, повинен бути жарким і вологим.

Дерева какао повинні рости в тіні і для зручності збору не перевищувати у висоту 4–5 метрів. Всі ці умови можливі тільки в кількох країнах: Бразилії, Еквадорі, Кот-д’Івуарі, Венесуелі, Малайзії, Гані, Камеруні та Індонезії. Кот-д’Івуар є лідером з вирощування какао, і його частка в світовому ринку близько 30% усього виробленого какао.

Умови росту

У природних умовах дерево какао здатне виростати до 16 метрів у висоту, але це було б незручно для збору, тому висоту обмежують 4–5 метрами, саджаючи какао під пальмами, які називають «матері какао» (Madres del cocoa), що створюють хорошу тінь. Тінь і висока температура дозволяють з’являтися великій кількості молодих пагонів. Перше цвітіння і плодоношення наступає на 4–5-й рік.

Активний період плодоношення триває з 10 до 35 років. У цей період збирають максимальний урожай какао-бобів.

Цвітіння і плодоношення

Квітки у какао з’являються прямо на гілках і стовбурі дерева. Ботаніки називають це явище кауліфлорія. Дозрілий плід нагадує огірок або витягнуту диню, повністю дозріває через 4 місяці.

Дерево какао здатне плодоносити двічі на рік.

Зрілі плоди какао (стручки) розмірами 30 на 15 см і вагою близько 500 грамів зовні нагадують узбецьку диню. Вони бордового, бурого або жовтого кольору. У кожному стручку знаходиться 30–40 насінин, які сушать і переробляють в какао-порошок.

Розведення будинку

Какао можна вирощувати в домашніх умовах. Для цього саджанцям знадобиться багато тепла, світла і висока вологість. Критичний нижній температурний межа для дерев какао +16°С.

Щоб рослина швидше стало плодоносити, його необхідно забезпечити ультрафіолетом і вологим режимом. Перші плоди можуть з’явитися через 4–5 років. Дерева вимагають ретельного догляду, обприскування розчином чорних дріжджів для профілактики вірусних та грибкових захворювань.

Історія какао

Какао відомо людям більше 3000 років. Археологічні знахідки судин зі слідами теоброміну говорять про те, що плоди какао використовувалися вже в 1100 році до н.е. З великих какао-стручків вирізали солодку м’якоть і робили алкогольний напій.

Ацтеки готували з бобів какао напій на основі води, перцю, ванілі, солі, і маїсу. Цей напій був несолодким і значно відрізнявся від того, що зараз вважається какао. Володіючи сильним тонізуючим ефектом і будучи наймогутнішим афродизіаком, така суміш здатна була підтримати сили Монтесуми Другого – останнього ацтекського імператора, у якого було 600 дружин і 50 дітей.

Коли в 1520 році Монтесума помер, в його сховищі було виявлено 25 000 центнерів какао, зібраних у вигляді податків у підданих. Для порівняння: у той час один раб коштував 100 какао-бобів (50 кг какао).

Індіанці робили свій нехитрий напій чоколатль, схожий на кашу, з обсмажених і перетертих бобів какао і маїсової борошна з додаванням ванілі. Какао варили, додаючи кукурудзяне борошно для густоти, потім остуджували і їли. Іноді борошно не додавала, а пили напій гарячим. Індіанське слово чоколатль увійшло в усі мови світу, і тепер ми їм позначаємо шоколад – гарячий напій з какао або твердий десерт.

Ті, що прийшли в 1519 році в Мексику іспанські конкістадори, основу яких складали збіднілі старосвітські лицарі (ідальго і кабальєро), головною метою яких було швидке збагачення, зруйнували ацтекських храми, знищили писемність і мова і залишили собі всього 2 елементи високорозвиненою стародавньої цивілізації: золото і какао. Перше забезпечувало їм безбідне життя в Європі, друге вельми сподобалося велелюбним іспанцям через особливих властивостей.

Шлях до Європи

Знайдений запас какао-бобів Монтесуми був переправлений до Європи, і какао отримало величезну популярність, правда, тільки через 100 років. Довго європейські кондитери експериментували з пропорціями інгредієнтів, додавали всілякі спеції, прянощі, горіхи, цукор, молоко і вершки. Нарешті, потрібні пропорції були знайдені, і шоколад завоював серця європейців.

Довгий час какао вирощували, використовуючи рабську працю, і нащадки перших іспанських конкістадорів були наглядачами, що перетворили вільне населення Південної Америки в рабів. Останнім оплотом рабства стала португальська колонія на групі островів Сан-Томе і Прінсіпі, на яких ще на початку XX століття використовували рабську працю. Це призвело до бойкоту деяких великих європейських виробників шоколаду, які використовували какао з цього регіону.

До середини XX століття праця збирачів був вкрай важким. Навіть після скасування рабства умови збору і переробки не сильно змінилися, і тільки в 60–70 роках XX століття умови праці наблизилися до прийнятним.

Цікаві факти

У 50 г якісного гіркого шоколаду міститься стільки ж антиоксидантів, скільки в шести зрілих яблуках або 15 стаканах апельсинового соку.

Холодне какао – прекрасний засіб відновлення працездатності м’язів після тривалих спортивних змагань або важкої роботи. За багатьма показниками какао перевершує спеціальні напої для спортсменів.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!