Як зробити суші своїми руками

Як зробити суші своїми руками

Як зробити суші своїми руками

Екс-телевізійники провели екскурс по недорогим київським закладам японської кухні і прийшли до висновку, що будь-який бажаючий може зробити суші своїми руками, що вони і зробили. Головне щоб був час, гроші, а головне бажання.

Де купити інгредієнти?

Ми об’їздили кілька супермаркетів і ринків у центрі міста.

В "Мегамаркеті" на Горького і в супермаркеті "Фуршет-Гурман" на Бессарабці можна знайти деякі з інгредієнтів, але далеко не всі і за цінами вони дорожче за ринкові. Вирішивши не ризикувати здоров’ям на базарі, купили в "Мегамаркеті" ікру і шматок слабосоленого лосося, свіжого, як їдять японці, ми купити не ризикнули.

На Володимирському ринку далекосхідними продуктами торгують дві точки. У першій — досить широкий вибір, але погано говорить російською продавець. У другій — убогий асортимент і українка за прилавком. Місце на любителя або на спеціаліста, що не потребує коментарях. Купили у кавказців стигле авокадо, що для київських магазинів рідкість. (Зріють авокадо дуже повільно, так що купуючи авокадо, яке ви не будете відразу ж є, вибирайте важкий твердий фрукт з рівною, непорванной шкіркою і дайте йому дозріти при кімнатній температурі.

Стиглий авокадо повинен бути трохи м’яким, але не пухким. Якщо ви стискаєте фрукт, і після ваших пальців залишається вм’ятина, авокадо перезріло. Стиглий авокадо протримається в холодильнику до 5ти днів, але потім почне втрачати аромат і темніти.

Не зберігайте нестиглі авокадо в холодильнику, так вони не дозріють).

В результаті, практично всі продукти були взяті нами на Китайському ринку біля метро Либідська (офіційна назва "Самміт-М"). З продуктових магазинчиків був вибраний той, продавець якого краще говорив російською і міг дати докладну консультацію.

Для приготування суші ми купили:

развесной круглий рис — 15 гривень кілограм. (На Володимирському ринку продається японський: 7-кілограмова пачка за 300 гривень) ;

лосось — 30 гривень за 300 грам;

червона ікра — 21 гривня за 50 грам;

авокадо — 10 гривень штука;

огірок — 3 гривні за 4 штуки;

водорості норі — 15 гривень за пачку з 10 аркушів;

тюбик васабі — 12 гривень (Видався рідкуватим і занадто гострим) ;

маринований імбир — 5 гривень жменька,

соєвий соус "Кіккоман" — 25 гривень пляшка 250 мл;

оцет для суші — 15 гривень за 300 мл;

кунжут — 15 гривень за 200 грам;

килимок для згортання суші — 36 гривень;

палички — 3 пари за 2 гривні.

для місо-супу:

соєвий сир тофу — 8 гривень кілограм, був дуже свіжим, ще теплим (На Володимирському ринку 350-грамова пачка американського тофу коштує 25 гривень) ;

неочищені креветки — 5 гривень за 200 грам;

бобова паста — 8 гривень за 200 грам (На Володимирському продається в пачках по 1 кг за 36 гривень) ;

водорості вакаме — 60 гривень за пачку в 0,5 кг.

Як робити суші?

З усіх людей, які брали участь у процесі, тільки один з нас мав давній досвід приготування суші. Міла, проживши в Японії рік, їла їх десятки і сотні разів, але жодного разу не робила власними руками. Ми діяли в чому навмання і часом шкодували, що не купили за 30 гривень на Володимирському ринку DVD-самовчитель по суші.

Міла: Першим ділом промиваємо рис (1 склянка). Після десятого промивання, коли вода стала майже прозорою, рис був кинутий у закипаючу воду (пропорція — 2 до 1) і закритий кришкою. 15 хвилин — рис злипнувся.

Друга спроба була трохи більш вдалою. Рис варився 10 хвилин і доходив до готовності під кришкою.

Треба зізнатися, що ми залишилися незадоволені рисом. Можливо, потрібної консистенції і бажаного смаку не вдалося досягти, оскільки ми проігнорували численні процедури та ритуали. Готували просто, по-українськи.

Загалом, рисову кашу на виході і отримали.

Додавши три столові ложки оцту і розмішавши рис руками, ми приступили до ліплення ролів. На килимок кладеться лист норі. Злегка змочується оцтом (важливо не переборщити, мокрі водорості згортаються, що істотно ускладнює процес). Потім береться жменю рису і викладається на норі тонким шаром.

Залишайте вільне місце шириною в два пальці по краях, щоб рол легше було згортати. Посередині кладемо нарізану соломкою начинку. Ми згортали роли двома способами. У першому нижній край норі щільно притискається до начинки.

Накривається верхньою стороною і обкатується килимком. У другому, нижній край листа водоростей з’єднали з верхнім, склеїли і обкатали. Так роли виглядали презентабельнєє.

Як ми готували місо-суп?

За 290 гривень і 3 години нам вдалося приготувати дуже красивий і помірно смачний японський вечерю, який не змогли осилити 6 осіб (більше 80 штук суші). Враховуючи, що далеко не всі продукти були використані повністю, самостійне виготовлення суші повністю виправдало себе з економічної точки зору. Так можна влаштувати відмінний маленький банкет, тим більше, якщо ви хочете і можете зайняти готуванням друзів. Врахуйте, цей процес досить стомлюючий.

Розрахуйте сили так, щоб не відчувати себе куховаркою, змученої куховарство для панів.

Найскладніше в суші — це правильне приготування рису. Напевно, не варто займатися цим вперше перед важливим для вас святом. Поекспериментуйте, спробуйте різні варіанти із запропонованих в Інтернеті.

Зрештою, ви ризикуєте тільки тим, що доведеться з’їсти тарілку-другу рисової каші.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!