Як зробити лікер і кагор зі старого варення

Як зробити лікер і кагор зі старого варення

Як зробити лікер і кагор зі старого варення

Тямущі та ініціативні знаходять "стратегічним древнім" запасам варення гідне використання і застосування. Вихід пропонується дуже практичний — треба приготувати на їх основі лікери.

Покажемо це на прикладі малинового варення. Але готувати їх можна з будь-якого варення. Тут важливо відпрацювати експериментально кількість горілки і цукру.

  • Розбавляємо варення водою, щоб воно було пожиже, і знову варимо. Потім переливаємо в пляшки і на 10-12 днів ставимо на сонці.
  • Потім проціджуємо настій, і отриманий сироп розбавляємо горілкою (спиртом) з розрахунку 1 кг цукру на 1 кг ягід, плюс півлітра води, плюс 500 г горілки (400 г спирту).
  • Якщо немає запису, скільки цукру, ягід і води було використано спочатку в момент приготування варення, — не біда.

Просто лікери будуть різні.

Тим, хто заготовив протерту смородину з цукром восени, можна не хвилюватися. Досить 1 л такої смородини запити літром горілки і додати 300 г цукру (якщо спочатку було співвідношення ягід і цукру 1: 1), розчин ретельно перемішати, ємність добре закупорена і дати постояти на сонці (або в теплі) протягом 10-12 днів. Природно, необхідно періодично розчин збовтувати.

Потім процідити — і. "Чорна Йоганна" готова до прийняття на груди.

Великоднє вино. Ритуальним вином на Великдень є кагор — виноградне вино кольору стиглої вишні. Його можна приготувати і в домашніх умовах з варення малини, вишні та агрусу. Але останнє повинно бути чорного кольору (сорт Чорний негус). Сироп з варення злити з розрахунку: по 1 частини малини та вишні, 4 частини агрусу. Суміш сиропів залити пляшкою горілки і ретельно збовтати, поки сироп повністю не розчиниться в горілці.

Настояти 1-2 дні і процідити. З однієї пляшки горілки виходить дві пляшки настойки темно-рубінового кольору, а смаку незвичайного. Дайте такому напою свою фірмову назву.

На кожній пляшці такого вина з варення повинна бути бирка з назвою вихідної сировини (варення), дати приготування і порядкового номера пляшки. Використовувати треба з останнього номера, щоб напевно знати, скільки ж ще залишилося.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!