Як збирати і зберігати березовий сік

Як збирати і зберігати березовий сік

Як збирати і зберігати березовий сік

З настанням весняного потепління, приблизно з середини березня, починають збирати березовий сік. Особливо корисний він свіжий. З яких беріз брати сік і як це робити правильно?

Період найбільшої активності сокоруху зовні визначити важко, але цей час до початку утворення нирок. Це залежить від температури повітря, від інтенсивності сонячного світла.

Сокорух відбувається вдень, ввечері інтенсивність його зменшується.

Свіжий березовий сік прозорий. Коли настає середина квітня і збори соку зменшуються, він змінює колір, стає коричневим. Такого соку дуже мало, однак він смачний.

Як збирати березовий сік

Сік беруть зі здорових беріз з товстими стовбурами (від таких дерев можна отримати більше соку, та й самі вони менше страждають від втрати соку). Збирати березовий сік потрібно тільки в екологічно чистих лісах, тому що дерево здатне вбирати шкідливі речовини і вихлопні гази. Ні в якому разі не брати з придорожніх беріз.

Просвердлити отвори або зробити глибокий надріз в корі треба не близько до землі, а вище, приблизно на висоті 1 метр. Якщо зроблений отвір в дереві вище, то деревина потім заживає швидше. Хоча поставити посуд зручніше на землю і щоб отвір був прямо над нею.

У зроблений отвір вставляють трубочку або дерев’яний жолобок під легким нахилом вниз. За цим жолобку сік буде краплями стікати в прикріплену до дерева або встановлену поруч посуд.

Сік продовжує витікати з отвору іноді кілька днів, потім воно затягується. З одного великого дерева за цей проміжок часу можна отримати від 10 до 40 літрів соку. Великий отвір робити не слід, це небезпечно для берези, вона може засохнути.

Коли виділення соку зменшується, отвір забивають дерев’яним (березовим) кілочком і замазують воском або глиною. Якщо нічого такого немає під рукою — використовуйте лісовий мох.

Березовий сік корисно пити свіжим, тільки зібраним. Більше двох-трьох днів його зберігати не можна, інакше випита рідина замість цілющих властивостей може спровокувати розлад шлунку. Посуд з соком обов’язково накрити кришкою, щоб запобігти його окислення, і поставити в холодильник.

Чим корисний березовий сік?

Медичні дослідження показали, що прийом хоча б однієї склянки в день протягом 2-3 тижнів (оптимально випивати три рази на день по склянці за півгодини до їжі) допоможе організму впоратися з весняною слабкістю, авітамінозом, неуважністю, втомою і депресією.

Протипоказаний березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези. Велика кількість березового соку протипоказано тим, у кого в нирках є камені, а конкретно оксалати. Так як березовий сік має виражену сечогінну дію, він здатний проштовхнути оксалат в сечовивідні шляхи.

Свіжий березовий сік виліковує виразки шлунка і 12-палої кишки, жовчний міхур, захворювання печінки, знімає головний біль, лікує цингу, бронхіт. кашель, надає лікувальну дію при ревматизмі, радикуліті, подагрі та артриті. Також березовий сік корисний при захворюваннях шкіри, він очищає кров, надає стимулюючу дію на обмін речовин, промиває нирки. Корисно пити три склянки протягом дня, за 30 хвилин до прийому їжі.

Березовий сік можна законсервувати і споживати протягом усього року. Хоча свої цілющі властивості він втрачає.

Рецепти зберігання березового соку

Як приготувати березовий квас?

Щоб зберегти березовий сік, з нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний, газований, підбадьорливий напій!

Інший рецепт квасу з березового соку: до 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці.

Березовий квас можна зберегти на все літо.

Як консервувати березовий сік.

Найпростіше залити сік в емальований або з нержавіючої сталі посуд і нагріти до 80-90 градусів, розлити в скляні банки і закатати. Банки вкрити щільною тканиною і залишити на ніч.

Можна скористатися і таким рецептом. У каструлю з соком додають цукор (за смаком) і лимонну кислоту. Нагрівають до кипіння, щоб повністю розчинився цукор.

Гарячий сік розливають в банки. Закупорені простерилізованих кришками банки витримують для додаткової пастеризації у воді температурою 90 градусів 15 хв.

Березовий сік консервують з хвоєю. Беруть свіжі річні пагони соснової хвої. Добре промивають, ошпарюють окропом, щоб змити восковий наліт, і ще раз промивають спочатку гарячою, а після холодною водою. У посудину ємністю 50 літрів кладуть 2,5-3 кілограми такий хвої.

Свіжий березовий сік слід процідити, підігріти до 80 ° С і залити ним хвою доверху. Настояти сік з хвоєю 6-7 годин. Потім сік злити, процідити, додати 5 відсотків цукру і 0,1-0,2 відсотка лимонної кислоти.

Розлити сік в банки і після закупорювання стерилізованими кришками пастеризувати при 90-95 ° С протягом 25 хв.

Березовий сік на м’яті. На 50 літрів соку беруть 70-100 грам сухої м’яти, залити її соком і настояти 5-6 годин. Консервують так само, як березовий сік з хвоєю.

Дуже смачний і корисний березовий сік з медом, відваром шипшини, глоду, меліси.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!