Як варити глінтвейн — 5 кращих рецептів

Як варити глінтвейн - 5 кращих рецептів

Як варити глінтвейн – 5 кращих рецептів

Холодними січневими вечорами так хочеться тепла і затишку. У цей час особливу атмосферу створює ідеальний зимовий напій, який легко приготувати, – глінтвейн. Додавати в вино спеції почали стародавні римляни, і з тих пір в світі з’явилися тисячі рецептів глінтвейну.

Ми вибрали п’ять найбільш цікавих варіантів і радимо їх продегустувати.

Класичний глінтвейн

Чому саме цей рецепт вважається класичним, нікому не відомо, проте в більшості європейських країн кухаря і ресторатори визнають лише його. Втім, він найпростіший і невитратний в плані приготування, тому знайомство з ним буде не зайвим.

Для приготування знадобиться

750 мл червоного сухого вина, 50 мл води, 4 – 6 бутонів гвоздики, 50 г цукру і щіпка меленого мускатного горіха.

Спочатку необхідно виварити ефірні масла з спецій. Для цього в турку потрібно налити воду і всипати мускатний горіх і гвоздику. На слабкому вогні, не доводячи до кипіння, потримати їх 3 – 4 хвилини, а потім наполягати ще 10 хвилин.

Поки спеції настаиваются, в окремому посуді (Не алюмінієвої) нагріти вино до 50°C, додати в нього цукор, розмішати, а потім влити воду зі спеціями і нагрівати глінтвейн, помішуючи, до 70°C. Наполягати напій додатково вже не потрібно, так що можна відразу розливати його по келихах і подавати до столу.

У багатьох магазинах можна купити готовий набір спецій для глінтвейну, які висипаються прямо в розігріте вино без додаткової підготовки. Це спрощує процес приготування, але смак і запах виходять не такими насиченими.

Глінтвейн «Морський котик»

У шанувальників білого вина, а також вишуканих напоїв існує свій рецепт глінтвейну. Звичайно, він далекий від класичного варіанта, але при цьому не поступається йому за смаком і ароматом.

Для приготування знадобиться

750 мл білого сухого вина, 400 мл світлого рому, цедра одного лимона, 400 г світлого родзинок без кісточок і паличка кориці.

Для початку потрібно промити родзинки, залити його склянкою рому і дати настоятися 3:00. Що залишився ром змішати з вином, додати корицю і подрібнену лимонну цедру, нагріти на повільному вогні до 50-60°C, а потім влити в ту ж каструлю ром з родзинками, потримати напій на вогні ще 5 – 10 хвилин, а потім залити в термос і настоювати ще півгодини, після чого напій можна подавати.

Ваніль і корицю краще купувати не в молотом вигляді, а в стручках, у них більш яскравий аромат.

Глінтвейн «Мокко»

Цінителям міцних, а головне незвичайних напоїв, можна порекомендувати кавовий глінтвейн. Він зігріває і тонізує, але починати з нього день все ж не варто.

750 мл червоного столового вина, 150 мл коньяку, 300 мл кави, 150 г цукру, спеції за смаком

Для глінтвейну «Мокко» потрібно зварити натуральний міцну каву. В окремому посуді змішати вино і коньяк, злегка нагріти, додати каву і цукор. Активно помішуючи напій, нагріти до 70°C, зняти з вогню і дати настоятися 5-7 хвилин.

Завдяки кави в складі до цього глінтвейну відмінно підійдуть солодощі або випічка.

Щіпка кориці, додана в готовий напій, додасть глінтвейну прекрасний аромат.

Апельсиновий глінтвейн

Соковиті фрукти гарні в будь-який час року і в будь-якому вигляді. А вже ароматні цитрусові в поєднанні з гарячим вином можуть зробити святковим навіть самий холодний вечір.

Прикрасити глінтвейн можна стручками ванілі, квітками гвоздики, різними фруктами: яблуками, грушами, апельсинами або сухофруктами.

Безалкогольний глінтвейн

Не варто вважати, що глінтвейн підходить лише для веселих посиденьок з алкоголем. Ті, хто водить автомобіль або не вживає алкогольні напої з інших причин, також можуть насолодитися смаком і ароматом зігріваючого напою.

Для приготування знадобиться

1 л виноградного соку, по 100 мл журавлинного і грейпфрутового соку, половинка лимона, 2 зірочки бадьяна, 5 бутонів гвоздики, по третині чайної ложки кардамону, імбиру і кориці, щіпка меленого мускатного горіха.

Рецепт безалкогольного глінтвейну гранично простий, хоча інгредієнтів в ньому чимало. Для початку потрібно змішати соки і нагріти їх до 30-40°C. Нарізати тонкими часточками лимон, опустити його в сік, розмішати і спробувати на смак. Якщо сік став занадто кислим, можна додати трохи цукру.

Через 5 хвилин після лимона в сік потрібно додати спеції (до речі, їх бажано відмірювати заздалегідь). Не перестаючи помішувати, довести глінтвейн до 70°C, зняти з вогню і настоювати 15-20 хвилин, а потім розлити по келихах, посипати мускатним горіхом, прикрасити часточкою лимона і подавати.

Термос ароматного глінтвейну, приготовленого заздалегідь, зігріє навіть на тривалій прогулянці.

Поради початківцям

Хоча глінтвейн по-своєму готують в кожному кафе і практично в кожному будинку, все ж є кілька правил, які завжди слід дотримуватися.

  • Нагрівати глінтвейн потрібно до 70°C. напої не можна закипати, оскільки це вб’є аромат вина, але і занадто низька температура зіпсує напій, не давши спецій розкритися.
  • Не забувайте помішувати глінтвейн під час приготування – це зробить процес нагрівання рівномірним.

При цьому готувати глінтвейн необхідно на повільному вогні.

  • Якщо в рецепті є міцний алкоголь, то додавати його в більшості випадків потрібно після того, як вино зняли з вогню.
  • Якщо в складі були спеції, то глінтвейн перед вживанням потрібно процідити. А ось мускатним горіхом напій посипають вже після того, як розлили по келихах.
  • Після того як напій буде готовий, його потрібно укутати рушником і дати настоятися 20–30 хвилин. Якщо він охолов за цей час, можна трохи підігріти.
  • Головна принадність цього напою в тому, що у нього немає строгого списку інгредієнтів або рецептури. У світі існують і глінтвейн з джином, та ірландський глінтвейн з сушеними квітами, і навіть сангрия – холодний глінтвейн. Тому не бійтеся експериментувати, і може бути, саме ви створите ідеальний варіант даного напою.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!