Як приготувати листкове тісто

Як приготувати листкове тісто

Як приготувати листкове тісто

Приходячи додому з роботи, часто хочеться побалувати себе і рідних який-небудь смачною випічкою. Багато господинь використовують при цьому саме листкове тісто, тому що вироби з нього виходять повітряними і ніжними. Готове тісто завжди можна придбати в будь-якому продуктовому магазині, але листкове тісто, створене своїми руками, буде набагато смачніше.

Класичний рецепт даного тесту включає в себе зовсім небагато інгредієнтів: борошно, сіль, вода і масло. Але, незважаючи на незначне число компонентів, часу для приготування потрібно чимало. Не хочете чекати? Тоді ви можете скористатися одним з рецептів скоростиглого листкового тіста.

Заміс на пиві, воді, дріжджах, з додаванням сиру або сметани — виберіть рецепт собі до душі.

Підготовка потрібних продуктів для приготування

Листкова випічка вийде дуже ніжною, якщо дотримуватися деяких правил. Наприклад, щоб борошно збагатилася киснем, необхідно попередньо її просіяти. При виготовленні листкового тіста за класичним рецептом спочатку потрібно з’єднати борошно і воду, а тільки потім приступати до розкочування пластів, промаслівая їх маслом або маргарином.

Рецепт листкового тіста «Класичний»

Приготування листкового тіста за всіма правилами займає масу часу. Зате отриманий результат з лишком виправдає витрачені сили. Правильне розкочування тіста — важливий початок для майбутньої випічки. Кожен шар повинен вбирати вершкове масло. При розкачування тісто не повинно рватися, інакше випічка буде не повітряної, а твердою і злиплої. Щоб цього не допустити — не тисніть сильно на качалку, рухайте нею плавно.

Шматочки масла не повинні порвати верхній шар тіста.

Інгредієнти:

500-600г борошна

0,25л води (стакан)

ч. л. солі

350г вершкового масла

Приготування:

Змішати сіль і 500г борошна, решта 100г залишити для присипки. Потім влити воду і 50г масла, попередньо розтопленого. Замісити тісто і продовжувати вимішувати приблизно хвилину.

Після чого загорнути його в плівку або покласти в пакет і прибрати в холодильник на годину.

Після закінчення відведеного часу — дістати колобок з тіста і глибоко надрізати його ножем хрест-навхрест. Отримані четвертинки тесту розкрити, як пелюстки квітки і акуратно розкачати в прямокутний пласт. Розгортати серединку не потрібно. На отриманий пласт кладемо добре розм’якшене вершкове масло (300г) і знову акуратно розгортаємо. Далі звертаємо пелюстки до центру нашого прямокутника.

У разі якщо тісто прикриває не всі масло — злегка розтягнути його краю. Присипати тісто борошном, злегка відбити за допомогою качалки і почати розгортати знову у вигляді прямокутника. Розгортати тісто необхідно в одному напрямку. Потім складаємо отриманий пласт втричі, загортаємо у плівку і прибираємо в холодильник на 1 годину.

Таким же чином розгортати тісто 3-4 рази, щоразу змінюючи напрямок руху качалки. Пам’ятайте, що після кожного розкачування тісто має бути прибрано в холодне місце.

Рецепт «Листкове сирне тісто»

Особлива родзинка даного рецепта листкового тіста — сир. Отже, якість цього корисного продукту дуже важливо. Сир повинен бути м’яким, без грудочок, ніжним і не вологим. Щоб позбутися від грудок в сирі, можна протерти його через сито або скористатися м’ясорубку.

Випічка з цього тесту виходить розсипчастою і більше шаруватої.

Інгредієнти:

300г борошна

250г домашнього сиру

150г вершкового масла

щіпка солі

Приготування:

Борошно і сіль змішати і висипати на стіл. Шматочки масла і підготовлений сир викласти поверх сипучих продуктів. Замісити тісто, і попередньо обернувши плівкою, прибрати його в холодильник.

Тісто має дозріти за одну ніч або ж за добу. Вийшло тісто вже можна використовувати для приготування різної випічки: слоек, рогаликів і вушок. Період зберігання такого тесту складає 6-7 днів.

При більш тривалому зберіганні варто покласти сирне тісто в морозилку, а коли виникне необхідність що-небудь приготувати — залишиться тільки його розморозити.

Щоб випічка вийшла більш шаруватої, розгортати тісто потрібно трохи інакше. Різниця полягає в тому, що перешаровуються пласти необхідно не маслом, а борошном. Для цього потрібно змішати всі інгредієнти з меншою кількістю пшеничного борошна.

Розкачати пласт тіста досить тонко, присипати його рясно борошном, тричі скласти і прибрати на 5-10 хвилин в морозильну камеру.

Наступні дії виконати в тому ж порядку: розкачати, присипати борошном, тричі згорнути і прибрати в морозилку. Ця процедура проробляється три рази. Якщо немає морозилки, то можна використовувати холодильник, але час дозрівання тіста збільшиться до 30 хвилин.

Уважно стежте за тим, щоб масло не затверділо, а листкове тісто не липло до руками і добре розкочувалося.

З отримав тесту можна зробити дуже смачні слойки з яблуками і печиво.

Рецепт «Листкове дріжджове тісто»

Не дивлячись на те, що тісто замішане на дріжджах — робиться воно дуже швидко. Замінити свіжі дріжджі можна звичайними сухими.

Інгредієнти:

500г борошна

400г вершкового маргарину

100г сметани

2 жовтки

1 ст. ложка цукру

70г свіжих дріжджів або 23-25г сухих

ч. ложка солі

0,5 склянки молока

Приготування:

Дріжджі і цукор розчинити в теплому молоці, потім всипати столову ложку борошна. Для потрібної реакції дріжджів прибрати закваску в тепле місце.

Далі змішати борошно і сіль. Маргарин і борошно порубати ножем. У кінцевому результаті, виходить крихта, яку потрібно перекласти в широку миску.

Сметану змішати з жовтками і влити в миску з крихтою. При цьому постійно рубати ножем масу. Додати закваску і замісити дріжджове тісто. Воно повинно вийти м’яким і не липнути до рук.

При необхідності, можна підсипати небагато більше борошна. Тісто знову порубати ножем і тепер можна використовувати його для приготування випічки.

З листкового дріжджового тіста можна приготувати рогалики, коржі для торта або печиво. Зберігати тісто необхідно в холодильнику, попередньо обернувши його плівкою.

Рецепт «Листкове тісто на пиві»

Випічка з листкового тіста на пиві виходить ніжною і просто тане в роті. З нього можна приготувати печиво, палички, торти і рогалики. При виготовленні даного тесту борошно змішується з гарячим розтопленим маргарином.

Інгредієнти:

4 склянки борошна

250г маргарину

0,5 склянки світлого пива

Приготування:

Розтоплений гарячий маргарин влити в просіяне борошно. Отриману масу перемішати і додати пиво. Спочатку перемішати ложкою, а потім гарненько замісити тісто руками.

Скачати з тіста колобок, злегка приплюснути і прибрати в морозильну камеру, попередньо обернувши плівкою.

Тісто розморозити і тонко розкачати у вигляді прямокутника. Одержаний пласт необхідно скласти втроє. Проробити цю ж процедуру ще один раз. Потім тонко розкачати і надати потрібну форму.

Випікати листкове тісто на пиві потрібно до золотистого кольору.

Корисні дрібниці в приготуванні листкового тіста

Перед випічкою деко нічим змащувати не потрібно, адже до складу листкового тіста входить багато масла. Можна збризнути поверхню дека холодною водою.

Необхідно завжди розігрівати духовку, перед тим як помістити в неї листкове тісто.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!