Хрещення — це одне з священних Таїнств православ’я, поряд …

Хрещення - це одне з священних Таїнств православ'я, поряд ...

Хрещення — це одне зі священних Таїнств православ’я, поряд з миропомазанням, причащанням, покаянням, шлюбом, Єлеопомазання і священством.

Під час Таїнства Хрещення священик читає над дитиною спеціальні молитви і помазує його освяченим маслом, після чого він «охрещуваного» (омиває по церковнославянски) його освяченою водою через триразове занурення. При цьому священик вимовляє слова: «Крещается раб Божий (ім’я) в ім’я Отця, амінь, і Сина, амінь, і Святого Духа, амінь».

У цей момент людина ніби заново народжується, народжується у Христі, тому хрещення і називають другим народженням. Всі скоєні людиною до Водохреща гріхи, йому прощаються.

При Хрещенні людині дають нове ім’я і він знаходить свого небесного покровителя, до нового християнину приставляється наставник і хранитель душі — Ангел Божий.

Хрещення відбувається по вірі крещаемого, якщо це доросла людина, або по вірі батьків, якщо окрещается немовля.

До прийняття таїнства Хрещення потрібно готуватися заздалегідь. Потрібно відвідати в храмі бесіди для "оголошених" (Готуються прийняти Хрещення). У дні перед Хрещенням потрібно читати Євангеліє і Закон Божий. Знайте, що ці дні — особливі, тому не слід розсіювати увагу на інші, нехай навіть дуже важливі проблеми.

Уникайте суєти, порожніх розмов, смотрения телевізора, не беріть участь в різних розвагах, бо те, що ви будете приймати, велика і свято, а все святе Боже приймається з найбільшим трепетом і благоговінням.

Якщо є можливість, можна дотримуватися посту протягом 2-3 днів. Постити немовлятам до 7 років не потрібно. У сам день хрещення потрібно з ранку не їсти, не пити і не палити, що живуть у шлюбі напередодні вночі утриматися від подружнього спілкування.

Якщо батьки протягом останнього року перед хрещенням дитини не сповідалися і не причащалися, то їм абсолютно необхідно це зробити до хрещення дитини.

Святиня Божого вимагає від людини особливої ​​чистоти. З’являтися до Хрещення потрібно гранично чистими і охайними. Жінки в місячної нечистоти що не приступають до купелі Хрещення до закінчення цих днів. Крім того, жінки приходять хреститися без косметики і прикрас.

Необов’язково хреститися в недільний день, якщо в храмі і в будні дні скоюють це велике таїнство.

За традицією Церкви немовляти хрестили на восьмий або на сороковий день життя. Зрозуміло, що в такому віці вимагати від нього віри і покаяння — двох головних умов поєднання з Богом, не можна. Тому з давніх часів з’явилися "хресні" — Люди, за віру яких хрестять немовлят.

Хрещеним може бути тільки по-православному віруюча людина, здатний дати звіт у своїй вірі. Власне, хлопчикові потрібен тільки хрещений батько, а дівчинці — лише хрещена мати. Але з давньої російської традиції запрошують і того, й іншого. Батьки не можуть бути хрещеними своєї дитини; чоловік і дружина хресними одного немовляти.

Бабусі, дідусі, брати і сестри цілком годяться в хресні батьки.

Хрещені батьки завжди, до кінця своїх днів, моляться за хрещеників, навчають їх вірі і благочестю, долучають до таїнств. Зв’язок між хрещеними та їхніми чадами вічна і глибша, ніж у батьків по плоті. Від ретельного виконання обов’язків хресного залежить доля і його самого, і сприйнятого від купелі немовляти.

Для хрещення немовлят потрібно мати натільний хрестик, рушник і нову білу хрещальну сорочку (довгу до ніг) і з довгими рукавами, яка одягається на дитину священиком після хрещення. Після Хрещення дітей також причащають.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!