Харчова алергія

Харчова алергія

Харчова алергія

Що це таке?

Харчова алергія є одним з видів харчової непереносимості. В основі її розвитку лежать імунологічні механізми, що залишаються поки до кінця не розшифровані. Саме харчова алергія має великий вплив на формування та подальший розвиток всіх алергічних захворювань у дітей.

Вона може бути причиною гострих станів, таких як анафілактичний шок, важкі форми бронхіальної обструкції (непрохідності), алергічні васкуліти, а також може підтримувати хронічні та рецидивуючі ураження ЛОР-органів, шлунково-кишкового тракту, нирок, нервової і серцево-судинної системи.

Що при цьому відбувається?

Зовні харчова алергія може проявлятися по різному. При вживанні якогось виду їжі у людини через кілька хвилин виникають: нудота, блювота, біль у животі, потім пронос, свербіж шкіри, рясні висипання по всьому тілу, набряк губ. У дітей харчова алергія часто проявляється у вигляді діатезу.

Харчові алергени

Серед основних факторів, що беруть участь у розвитку харчової алергії, традиційно називаються наступні:

  • генетична схильність до розвитку алергічних захворювань,
  • надходження антитіл в організм у внутрішньоутробному періоді і через жіноче молоко,
  • мала тривалість природного вигодовування,
  • природа алергену, його дози, частота введення,
  • вік дитини при першому контакті з алергеном,
  • підвищена проникність слизової шлунково-кишкового тракту,
  • зниження місцевого імунітету кишечника,
  • зміна складу кишкової мікрофлори.
  • До найбільш поширених і сильних алергенів відносять коров’яче молоко, яке стає причиною розвитку харчової алергії у 90% дітей. Алергія до коров’ячого молока зазвичай розвивається у дітей першого року життя, як правило, після переведення дитини на штучне вигодовування молочними сумішами.

    Другим за значимістю алергеном вважаються білки риб. Згідно з даними досліджень майже у всіх дітей (98%) з харчовою алергією спостерігалися алергічні реакції на рибу. У 10% людей спостерігалася непереносимість певних сортів риби.

    Можливі реакції на ікру, креветки, раків, омарів, устриць та інших молюсків. Встановлено, що ступінь сенсибілізації (чутливості) до риби з віком не зменшується і зберігається у дорослих.

    У 87,2% дітей, які страждають алергічними реакціями, алергію викликають білки яйця. При цьому часто непереносимість яєчного білка поєднується з непереносимістю курячого м’яса і бульйону. Алергенні властивості жовтка виражені в меншому ступені, ніж білка.

    Із злакових культур найбільш алергенними є жито і пшениця. До вираженим алергенів відносяться різні овочі, фрукти і ягоди.

    Алергічні реакції на прийом кефіру, здобних виробів, квасу та інших продуктів, в процесі приготування яких використовувалися грибки, спостерігалися у 22% дітей, схильних до подібних проявів. Щоб уникнути цього різновиду алергії, слід виключати з раціону певні сорти сирів, приправи, оцет, вітамінізоване молоко, кефір, молочні напої з додаванням солоду, йогурти, хліб із пшениці, жита, крекери, кислу капусту, томатний соус, сухофрукти, пиво, пивні дріжджі, ковбасу, шинку до сніданку, а також деякі лікарські засоби вітаміни групи В і антибіотики грибкового походження (пеніцилін, лінкоміцин, тетрациклін).

    В цілому за ступенем аллергизирующей активності можна виділити три групи харчових продуктів:

    • Висока. коров’яче молоко, риба, яйце, цитрусові, горіхи, мед, гриби, куряче м’ясо, полуниця, малина, суниця, ананаси, диня, хурма, гранати, чорна смородина, ожина, шоколад, кава, какао, гірчиця, томати, морква, буряк , селера, пшениця, жито, виноград і т.д.
    • Середня. персики, абрикоси, червона смородина, журавлина, рис, кукурудза, гречка, перець зелений, картопля, горох, свинина, індичка, кролик і т.д.
    • Слабка. кабачки, патисони, ріпа, гарбуз (світлих тонів), кисло-солодкі яблука, банани, мигдаль, біла смородина, аґрус, чорнослив, слива, кавун, салат, конина, баранина і т.д.

    Іноді алергічні реакції викликає не сам харчовий продукт, а різні харчові добавки: барвники, ароматизатори, емульгатори або консервують засоби. Крім того, у більшості людей з харчовою алергією існує реакція не тільки на харчові, але і на інші алергени, тому останнім часом лікарі велике значення надають розвитку перехресних реакцій між харчовими та нехарчовими алергенами. Знання можливих варіантів перехресних реакцій допомагає, зрештою, правильно скласти дієту і тим самим уникнути розвитку алергії.

    Клініки з цієї проблеми (дивитися все)

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!