Горіхи фундук: склад, користь і властивості фундука

Горіхи фундук: склад, користь і властивості фундука

Горіхи фундук: склад, користь і властивості фундука

Горіх фундук — Один з найулюбленіших і часто використовуваних видів горіхів. Мабуть, по популярності його можна порівняти тільки з арахісом; навіть волоські горіхи, при всій їх корисності і смаку, дещо менш популярні.

Фундук ще називають лісовим горіхом. або ліщиною. Насправді видів ліщини багато: століттями її окультурювали, і одним з окультурених видів став фундук — вважається, що його вивели ще древні греки або римляни.

За тисячі років до цього горіхи ліщини рятували наших предків від голоду, коли багато інших рослин і плодові дерева не витримали великого зледеніння.

У Стародавній Греції фундук вважався символом благополуччя в сім’ї, багатства, здоров’я і достатку. У Римі ці горіхи теж були уособленням сили і здоров’я, а наші предки вірили, що ліщина — благословенне дерево. На Русі завжди вважалося, що в ліщину не влучає блискавка, а здвоєні горішки носили з собою, як талісман, захищаючись від грози і темних сил.

Сьогодні назва «фундук» об’єднує кілька видів ліщини: так називають найдобірніші, високоврожайні форми, а також гібриди ліщини різнолистний, понтійської, ломбардской (великої), звичайної та інших.

Фундук — горіхи дуже цінні, смачні та поживні. Як лікарська сировина, використовуються всі частини рослини: не тільки ядро ​​і шкаралупа горіхів, але також їх обгортка; пилок, кора, коріння, листя і пагони. З деревини фундука роблять красиву і міцну меблі, вигідно відрізняється своїми декоративними властивостями.

З пагонів також плетуть кошики та інші вироби.

Фундук дуже калорійний: в 100 г міститься близько 700 ккал. Він у кілька разів питательнее хліба, молочних продуктів, шоколаду.

Склад, користь і властивості фундука

У фундуку багато високоцінних жирів — до 71%; містяться білки і амінокислоти, легко засвоювані нашим організмом, натуральні цукру, вуглеводи, крохмаль.

Вуглеводів в фундуку небагато, тому навіть високий вміст жиру не робить їх забороненим продуктом для тих, хто стежить за фігурою — ці горіхи в розумних кількостях можна їсти практично всім.

В ядрах горіхів містяться всі 20 необхідних нам амінокислот, вітаміни — А, С, Е, РР, групи В.

Мінералів у фундуку просто величезна кількість: найбільше калію, фосфору, магнію, багато сірки і фтору, марганцю і цинку, потім йдуть мідь, натрій, залізо, хлор, кобальт, йод. Заліза в фундуку більше, ніж у м’ясі, фруктах і овочах.

Всі ці якості роблять фундук прекрасним джерелом енергії для нашого організму, і можна з успіхом замінювати їм багато продуктів тваринного походження — наприклад, жирне м’ясо.

У маслі фундука містяться жирні кислоти — пальмітинова, стеаринова, олеїнова; вони захищають від пошкоджень наше серце і судини, запобігають накопиченню холестерину в крові і забезпечують нормальний ріст і розвиток всіх тканин нашого організму. Тому дітям, підліткам, молодим людям фундук необхідний, як частина повсякденного харчування, а зрілим і літнім людям він потрібен, щоб підтримувати сили і здоров’я.

Вітамін Е і вітаміни групи В забезпечують нормальну роботу серця, репродуктивної і м’язової системи. Вітамін Е відрізняється тим, що перешкоджає утворенню та розвитку пухлин, тому він визнаний медициною, як профілактичний засіб проти онкологічних захворювань.

Фітостероли, каротиноїди і флавоноїди — це речовини, що володіють високою біологічною активністю. Потрапляючи в наш організм, вони допомагають нам легко і вільно рухатися, сприяючи підтримці здорової ваги.

Крім того, в фундуку містяться речовини, здатні очищати організм, виводити токсини і шлаки, зміцнювати імунітет.

Уже багатьом фахівцям і навіть неспеціалістам відомі унікальні протиракові властивості фундука.

Американські дослідники виявили, що екстракт фундука містить речовину, яка давно відоме своїми протипухлинними властивостями — Taxol. Раніше Taxol отримували тільки з кори унікального дерева, що росте в північно-західній частині узбережжя Тихого океану — тиса. Не так давно його навчилися отримувати штучним способом; Taxol використовується для лікування раку легенів, молочної залози і яєчників.

Дослідження показали, що фундук містить стільки ж цієї речовини, скільки і кора тисового дерева.

Досить щодня з’їдати 30 г фундука, щоб різко знизити можливість виникнення серцево-судинних захворювань. Фундук допомагає полегшити стан при неврозах, недокрів’ї, синдромі хронічної втоми, діабеті; він корисний при ожирінні, варикозі, збільшенні простати і важких фізичних навантаженнях, так як поєднання вітамінів і білків сприятливо впливає на всі тканини організму.

Ненасичені жирні кислоти, що містяться в складі горіхів, покращують роботу центральної нервової системи і головного мозку. До речі, ця властивість фундука з успіхом використовували виробники відомого шоколаду з горіхами: їх рекламний слоган знає вся країна — «Заряди мізки!»

Фундук корисний при сечокам’яній хворобі; якщо вживати його з медом, то можна вилікувати недокрів’я і виснаження. Саме в такому поєднанні фундук часто вживали давньогрецькі атлети — це допомагало їм перемагати і в спортивних змаганнях, і на полях битв.

Якщо до фундуку з медом додати курагу, і вживати таку суміш регулярно, то серце і судини завжди будуть здоровими, обмін речовин буде в порядку, а молодість і сила збережуться набагато довше.

Застосування фундука в народній медицині

У народній медицині настій листя ліщини застосовується як сечогінний чай — він дуже смачний, і до того ж володіє зміцнюючими властивостями, благотворно впливає на роботу печінки, шлунка і кишечника.

Кора ліщини допомагає в лікуванні трофічних виразок, геморою, дизентерії, простудних захворювань, ревматизму. Будь-які препарати і продукти з фундука, в тому числі і горіхове масло, дуже ефективні при зниженні статевої функції.

В якості заспокійливого засобу, а також для лікування хронічного бронхіту застосовується горіхове молочко. Його легко приготувати вдома.

Треба розколоти 50 горіхових ядер, залити їх теплою водою (1 склянка), і залишити на 10 годин. Потім розтерти ядра, дати постояти 3 години, довести до кипіння і процідити. Додати мед (1,5 ст.л.) і вершки (5 ст.л.), все добре перемішати і приймати по 1 ст.л. перед їжею, 2 рази на день.

Застосування фундука в кулінарії

У кулінарії фундук використовується в сирому та обробленому вигляді: в салатах, соусах, м’ясних, овочевих і рибних стравах, але найчастіше в приготуванні солодких страв, кондитерських виробів і випічки; можна додавати мелені горіхи в пироги і тістечка.

У харчовій промисловості фундук використовується дуже широко: у виробництві шоколаду, крему, горіхової пасти, цукерок, лікерів.

Як сировина для кондитерської промисловості, використовуються наступні компоненти: колотий, зацукровані, вибілений, солоний, підсмажений фундук, пластинки, борошно і паста з фундука.

Якщо говорити про те, де найчастіше використовується фундук, то на першому місці опиняться торти, тістечка і випічка; шоколад і цукерки на другому місці; далі йде морозиво, потім салати, основні страви та гарніри; також фундук додають в деякі види хліба.

У кухнях багатьох народів на основі фундука створювали різні комбіновані продукти, дуже смачні і корисні.

Багатьом жителям нашої країни відомо традиційне кавказьке ласощі — чурчхела. Цей продукт довго зберігається, причому без всяких консервантів, надає благотворну дію на роботу серця і стан судин, приводить в норму тиск, знижує рівень «поганого» холестерину в крові, стимулює обмін речовин, активність головного мозку, знімає втому.

Застосування фундука в косметології

Фундук та препарати на його основі часто використовуються в косметології. Наприклад, при випаданні волосся рекомендується втирати масло фундука в шкіру голови, і використовувати для миття волосся відвар листя ліщини.

Фундук містить стільки корисних і цінних речовин, що його слід їсти буквально всім, відмовившись від більш важкою і нестравною їжі — м’яса, жирних продуктів, солодощів та копченостей. Можна сказати, що протипоказань до вживання фундука немає — є тільки обмеження: наприклад, при ожирінні варто зменшити кількість фундука в раціоні, і є його дещо рідше.

Фундук принесе більше користі здоров’ю, якщо додавати його саме в ті страви, з якими він добре поєднується — це овочеві і фруктові страви, кисломолочні продукти, зернобобові, крупи, сир, випічка. До м’ясних, рибних, яєчних, солодких страв фундук теж додають — це дуже смачно, але намагайтеся робити це рідше.

Гатаулина Галина

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!