Фуршет. Закуски для фуршету

Фуршет. Закуски для фуршету

Фуршет. Закуски для фуршету

Спочатку прийом а-ля фуршет був придуманий у Франції. У цього способу організації урочистого столу є ряд переваг. Фуршет – це спосіб прийому гостей, який позбавляє від необхідності придбання додаткових предметів меблів, так як основна мета прийому – це спілкування, а не застілля. У більшості випадків фуршет пов’язаний з необхідністю організації прийому гостей в короткі терміни.

Сама назва дослівно можна перекласти з французької мови як «на вилку», Що і характеризує весь процес прийому їжі.

Переваги фуршету в тому, що кількість гостей не пов’язано з кількістю меблів, наявної в будинку. Додатковий плюс для господині в тому, що їй не потрібно переживати за подачу страв, ступінь їх теплоти і наповнюваність тарілок гостей. Фуршет більшою мірою підходить для молодих людей, так як сімейне застілля з представниками старшого покоління на ногах для останніх буде не зовсім зручно. Гості вільно пересуваються по приміщенню, збираються по групах інтересів, вільно спілкуються, вибираючи ті закуски на столі, які більше до смаку.

Закуски повинні бути досить різноманітні: різноманітність – ось запорука гарного фуршету!

Фуршет будинку або фуршет на роботі: як поставити стіл

Для фуршету стіл ставиться або в центрі кімнати, або в кутку. Стіл повинен бути достатньо великим, щоб помістити на собі безліч страв. Іноді поєднують один з одним два столи, накриваючи їх довгою скатертиною, але при цьому столи повинні бути однієї висоти. Краще, щоб ніжки столу були прикриті скатертиною або фуршетной спідницею.

Стіл для фуршету

По краях столу розставляються чистий посуд з приладами і розкладаються серветки. Тарілки ставляться стопкою, що дозволяє заощадити місце. Додатково прикрасити стіл можна келихами, розставивши їх оригінально і різноманітно.

Столові прибори викладаються по кількості тарілок, при цьому ножів повинно бути в 2 рази менше.

Стільці навколо столу не ставляться. Вони можуть бути розставлені по периметру стін або групами навколо невеликих журнальних столиків. Бажано, щоб у приміщенні, де буде проходити фуршет, був хоча б один диван.

Сервіровка фуршету

Страви сервіруються за секторами або ярусно (за допомогою спеціальних фуршетних стійок), якщо є така можливість.

Ближче до краю ставляться закуски, декількох видів нарізаного хліба, салати. Другий ярус в глибині – це солодкі страви, випічка, фрукти. На кожній страві зі стравами повинен лежати відповідний прилад, за допомогою якого можна покласти порцію собі на тарілку.

Сервіровка фуршету залежить в тому числі і від положення столу: якщо до нього можна підійти з усіх боків, то сервірувати фуршетний столу потрібно по колу.

Сервіровка фуршету "по колу"

Спеції ставляться традиційні – сіль і перець. Якщо до страв потрібні соуси, то вони розміщуються поряд з відповідними стравами.

Не обов’язково стіл повинен включати в себе як холодні закуски, так і солодке. Не забороняється влаштовувати солодкі вечірки. де представлені тільки десертні закуски. Подібні фуршети особливо гарні для дамського товариства: легкі вина, тістечка і цукерки, фрукти є безпрограшним складовим вечірки-дівич-вечора.

Напої безалкогольні при сервіруванні розливаються по келихах або подаються в глечиках. Алкогольні напої ставлять у відкритих пляшках групами на різних кінцях столу, поруч з келихами. Для використаного посуду поруч з головним столом ставиться додатковий, маленький, на який гості будуть складати звільнилася посуд.

Оформлення фуршету увазі і декор фуршетного столу. Залиште в центрі місце для букета квітів, кошики з цілими фруктами, свічок, статуеток в тему (сніговики на Новий рік або янголята на святі на честь Хрестин) і іншого декору їстівного або неїстівного. Оформлення фуршету повинно бути не менше продуманим, ніж оформлення традиційного святкового столу.

Меню для фуршету

Обмежень для фуршетного меню не існує. Єдина вимога стосується зручності страв. Здебільшого це різноманітні закуски, які легко покласти на тарілку і з’їсти. Салати переважніше легкі – багатошарові «шуби» і важкі «олів’є» краще залишити на Новий рік.

Так як при сервіровці столу використовуються ті ж прилади, що і при звичайному застілля, то і страви можуть бути різноманітними. Єдина вимога стосується того, що страви для фуршету повинні подаватися вже нарізаними і поділеними на порції – вони повинні бути в такому вигляді, щоб гостям було максимально зручно покласти їх на індивідуальну тарілку і пригощатися, що називається, «на ходу». Якщо це риба, то у вигляді філе, якщо шматочки курки, то без кісток.

Канапе для фуршету

Канапе – це найбільш проста, але досить ситна в приготуванні закуска, яка ідеально підходить для фуршету. Перевага канапе в тому, що готувати їх можна за різними рецептами – в будь-якому холодильнику практично завжди знайдуться відповідні для цього інгредієнти.

Принцип приготування канапе однаковий. Береться чорний або білий хліб, нарізається скибками товщиною 0.5 см, після чого з нього формуються невеликі порційні шматочки різноманітної форми. Кірка з хліба попередньо знімається. Форму майбутнім бутербродам можна надати за допомогою звичайного кухонного або спеціального фуршетного ножа.

Канапе можна зробити квадратними, круглими або трикутними. Якщо в будинку є металеві формочки для тіста, то з їх допомогою канапе можна зробити у вигляді рибки, квітки або будь-який інший форми.

Хліб може бути свіжий або ж злегка підсушений в духовій шафі. Найбільш популярна основа для канапе – це французький батон. Зверху хліб змащується соусом або маслом, залежно від рецепту, на який вже кладеться сама закуска і її прикраси.

Подавати канапе можна як з приладом, за допомогою якого бутерброд перекладається на тарілку, так і на маленьких шпажках, що ще більш зручно.

Канапе з сирним кремом

Для нього тертий сир змішується з невеликою кількістю майонезу і подрібненого кропу, після чого викладається гіркою поверх хлібної основи, на якій вже лежить листочок салату. Прикрасити такий бутерброд можна зеленню або ж шматочками фруктів. Підійде виноградина, скибочка дині або груші.

Урізноманітнити рецепт можна, якщо додати в сир трохи часнику, а викладати масу не так на хліб, а на скибочку помідора, прикрасивши конструкцію маслиною на шпазі або зубочистці.

Закуски для фуршету: канапе з сиром

Канапе з ковбасними виробами

Попередньо підсушений шматочок хліба змащується майонезом, зверху кладеться лист салату, а на нього скибочку шинки або копченої ковбаси. В якості прикраси використовуються овочі та зелень. Нехай не надто вишукано, але для великої компанії досить ситно.

Канапе з червоної риби

Скибочку білого хліба змащується маслом, на нього викладається солона червона риба, зверху кладеться долька лимона або скибочку огірка.

Закуски для фуршету канапе

Тарталетки для фуршету

Ще одне рішення для фуршету – тарталетки. Це кошички з тіста, в яких подаються закуски або салати. Діаметр тарталеток може бути різним – від 3 см і більше.

Зазвичай їх продають у великих супермаркетах, але за наявності звичайних форм для кексів їх можна спекти і вдома з пісочного тіста ( рецепт тарталеток під закуски ви знайдете в нашій статті « Рецепти закусок з ікрою »).

Салати в тарталетках

В принципі кошички з тіста можна начиняти будь-якими салатами. Єдина вимога – салати не повинні бути занадто рідкими, щоб тісто не розмокнуло. З цієї причини овочевими салатами, які дають сік, в тарталетки некладуть.

Закуски для фуршету: тарталетки з салатом

Можна приготувати салат з відварних креветок, зеленого горошку і свіжого огірка із заправкою з майонезу. Зверху салат посипається тертим сиром і прикрашається гілочками петрушки або кропу.

Ще один варіант – салат зі свіжих ананасів з філе копченої курки, виноградом без кісточок і тертим сиром. В якості заправки можна використовувати не тільки майонез, але і солодкий йогурт. Залежно від обраного соусу смак у салату буде різним.

Закуски в тарталетках

Класичний рецепт – це ікра. Вид ікри залежить від матеріального достатку, так само як і розмір тарталетки. Проте зазвичай беруться найменші, щоб закуску можна було відразу покласти в рот. На дно тарталетки кладеться декілька грамів м’якого вершкового масла, на яке гіркою викрадали ікра.

Зверху можна покласти гілочку зелені або половину часточки лимона.

Закуски для фуршету

Рулетики для фуршету

Рулети можна готувати як на хлібній основі, так і безпосередньо з вихідного основного продукту. Перевага рулетів в тому, що їх досить зручно їсти, вони ситні і красиво виглядають на столі.

Рулет з лаваша

Тонкий пласт лаваша змащується майонезом, на нього зверху на один край викладається нитковий сир і корейська морква. Рулет щільно загортається і розрізається впоперек на порційні шматочки-роли бажаних розмірів. Начинка може бути різноманітною – Проте смачні рулетики з копченою рибою і свіжими огірками або з шинкою і грибами.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!