Дитина 1 — 1,5 року. Харчування Для всіх

Дитина 1 - 1,5 року. Харчування Для всіх

Дитина 1 — 1,5 року. Харчування Для всіх

Яке харчування має бути у дитини в рік або півтора рочки? Що йому корисно, а які продукти не можна давати?

У цьому віці у дітей продовжує розвиватися жувальний апарат, з’являється достатня кількість зубів — до 1,5 років у малюків повинно бути вже 12 зубів. Також наростає активність травного соку і ферментів, але їх функції все ще не досягають повної зрілості. Збільшується обсяг шлунка — від 200 до 300мл.

Випорожнення шлунка відбувається в середньому через 4 години, дозволяючи приймати їжу 4-5 разів на день. Добовий об’єм їжі (без урахування рідини, що випивається) для малюків від року до півтора років дорівнює 1200-1250 мл. Цей обсяг (у тому числі і по калорійності) розподіляється по годівлям приблизно в наступному співвідношенні: сніданок — 25%, обід — 35%, полуденок — 15%, вечеря — 25%.

Обсяг разового прийому їжі може становити 250 мл з урахуванням 5 разового годування, і 300 мл при 4-х разовому годуванні.

Для дітей 1-1,5-річного віку переважними є блюда кашкоподібної консистенції. Якщо у дитини до цього віку прорізалися жувальні зуби — молочні моляри, йому можна пропонувати цілісні шматки їжі розміром не більше 2-3 см. У дитини розвивається смакове сприйняття, починають формуватися ставлення до їжі, перші пристрасті і звички.

У малюка починає виробляється умовний харчовий рефлекс на час прийому їжі, що забезпечує достатню, ритмічну секрецію травних соків і хороше засвоєння їжі. Саме тому важливо дотримуватися режим харчування. розширювати харчовий раціон введенням нових продуктів і страв.

Збільшується пізнавальна і рухова активність дитини, а разом з нею збільшуються енерговитрати організму. Фізіологічна потреба в енергії у віковій групі від 1 року до 1,5 років становить в середньому 102 ккал на 1кг маси тіла. При середній масі тіла 11 кг вона становить 1100 ккал на добу.

Головні вимоги до раціону харчування дитини після року — різноманітність і збалансованість по основних харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів). Необхідні комбінації страв з овочів, сиру, сиру, молока, м’яса тварин і птахів, яєць, круп’яних і борошняних виробів. Основа харчового раціону малюка від 1 до 1,5 років — це продукти з великим вмістом тваринного білка: молоко, молочні та кисломолочні продукти, м’ясо, птиця, яйця.

Страви з цих продуктів, а також з овочів, фруктів і круп, ребено до повинна отримувати щодня.

У харчуванні малюка у віці старше 1 року велика роль належить молоку, молочним і кисломолочним продуктам. До їх складу входять легкозасвоювані білки, жири, вітаміни, мінеральні речовини. Кисломолочні продукти містять молочнокислі бактерії, які регулюють роботу шлунково-кишкового тракту, позитивно впливають на мікрофлору кишечника, покращують травлення, підвищують імунітет дитини. Молоко, кефір . йогурт повинні щодня включатися в раціон харчування здорової дитини, а вершки, сир, сметана і сир можуть використовуватися через один-два дні.

Для дітей з нормальною масою тіла не прийнятні продукти зі зниженим відсотком жирності, в раціоні харчування використовується молоко 3,2% жирності, кефір 2,5-3,2%, йогурти 3,2%, сметана до 10%, сирки, як молочні , так і вершкові — 10% жирності. Загальна кількість молока і кисломолочних продуктів має становити 550-600 мл на добу з урахуванням приготування різних страв. З них 200 мл кефіру, призначеного для дитячого харчування, дитина може отримувати щодня. Малюкам з непереносимістю білків коров’ячого молока краще всього відкласти знайомство з цілісним молоком на більш пізній термін (до 2-2,5 років), а замість цього продовжувати використовувати суміші для другого півріччя життя (вони виробляються з сухого цільного молока без додавання молочної сироватки). Однорічні малюки можуть отримувати тільки спеціалізований дитячий молочний (Не вершковий) йогурт з помірним вмістом жирів і вуглеводів в обсязі до 100 мл на день.

Сир, як джерело білка і кальцію, необхідний дітям в межах 50 г в день. Сметану або вершки 5-10 г можна використовувати для заправки перших страв, тверді сорти сиру до 5 г в подрібненому вигляді використовуються в харчуванні маляти другого року життя через 1-2 дні.

Цінний продукт в дитячому харчуванні (якщо немає медичних протипоказань, таких як харчова нестерпність, дискінезія (порушення скорочень) жовчовивідних шляхів) — яйця, які дають малюкові звареними круто або додають в різні страви, в добовому обсязі 1/2 курячого яйця або 1 перепелине. До півтора років рекомендується використовувати тільки зварений круто жовток. домішуючи його до овочевого пюре.

З віком в раціоні харчування поступово збільшується кількість м’яса. М’ясні консерви, м’ясне суфле, фрикадельки, фарш з нежирних сортів яловичини, телятини, свинини, конини, кролика, курки, індички в кількості 100 г можна давати дитині щодня, бажано в першій половині дня, враховуючи їх тривалий період засвоєння. Розширення раціону відбувається за рахунок введення субпродуктів — печінки, мови і дитячих сосисок (на упаковках вказується, що вони призначені для дітей раннього віку).

Ковбасні вироби — не включаються до списку «дозволених» продуктів.

При гарній переносимості та відсутності алергічних реакцій в раціон дитини вводяться маложирні морські та річкові сорти риби (минтай, хек, тріска, пікша) у вигляді рибних, рибно-овочевих консервовдля дитячого харчування, рибних суфле по 30-40 г на прийом, 1-2 рази на тиждень.

Рослинна олія в добовій нормі 6 г бажано використовувати в сирому вигляді, додаючи в овочеві пюре і салати. Жири тваринного походження дитина отримує із сметаною і вершковим маслом (добова норма до 17 г).

У набір продуктів для дітей 1-1,5 років повинен входити хліб різних сортів з житнього борошна (10 г / добу) і пшеничного грубого помелу (40 г / добу) Печиво і галети можна давати 1-2 штуки на прийом їжі.

У харчуванні дітей старше року як і раніше рекомендується широко використовувати безглютенові каші (гречка, рис, кукурудза ), Поступово вводячи вівсянку. Кашу рекомендується давати один раз в день в обсязі 150 мл.

До 1,5 років не варто пропонувати дитині багаті вуглеводами макаронні вироби.

Овочі важливі, як джерело вуглеводів, вітамінів. мінеральних солей, харчових волокон. і повинні широко використовуватися в харчуванні дітей від 1 до 1,5 років у вигляді овочевих пюре. Добовий обсяг овочевих страв з капусти . кабачків, моркви . гарбуза з додаванням цибулі та зелені дорівнює 200 г. А страв з картоплі — Не більш 150 г, т.к. він багатий крохмалем, який уповільнює обмін речовин. Дітям раннього віку, а також дітям з функціональними порушеннями шлунково-кишкового тракту не варто пропонувати часник, редьку, редис і ріпу.

При відсутності медичних протипоказань (наприклад, харчова алергія) діти повинні отримувати 100-200 г на добу свіжих фруктів і 10-20 г ягід . Їм також корисні різні фруктові, ягідні (бажано без цукру) і овочеві соки, відвар шипшини (До 100-150 мл) в день після їди. Не рекомендується в харчуванні дітей раннього віку використовувати киселі, оскільки вони зайве збагачують їжу вуглеводами, а живильна цінність їх низька.

Не варто забувати про те, що дитина повинна отримувати достатню кількість рідини. Норм обсягів додаткової рідини не існує, поїти малюка потрібно на вимогу (під час годування, в перервах між годуваннями). Найкраще пропонувати дитині кип’ячену воду, дитячу питну воду, неміцний чай або дитячі чаї.

Солодкі напої — компоти, морси, соки не компенсують недолік рідини, а цукор, що входить до їх складу знижує апетит, збільшує навантаження на підшлункову залозу дитини. Слідкуйте за тим, щоб рідина була доступна вашому малюкові в перервах між годуваннями.

І кілька слів про обробку їжі: для дитини до 1,5 років. Каші, супи готуються в протертому вигляді, овочі і фрукти у вигляді пюре, м’ясо і риба у вигляді м’якого фаршу (пропущені 1 раз через м’ясорубку) або у вигляді суфле, парових котлет, тефтелей. Всі страви готуються шляхом варіння, тушкування, приготування на пару, без додавання спецій (перцю, часнику та ін.).

Годуєте малюка з ложечки, а пити давайте з чашки.

Приблизний разовий об’єм їжі (У грамах), рекомендований для дітей у віці від 1 до 1,5 років Добовий об’єм їжі — 1200-1250 мл … Калорійність добового раціону — 1200 ккал

Сніданок: Каша або овочеве блюдо (150 г); м’ясне або рибне блюдо, або омлет (50 г); Молоко (100 мл)

Обід: Суп (50 г); м’ясне або рибне блюдо (50 г); гарнір (70 г); фруктовий сік (100 мл)

Полудень: Кефір або молоко (150 мл); печиво (15 г); фрукти (100 г)

Вечеря: Овочеве блюдо або каша, або сирна запіканка (150 г); молоко або кефір (150 мл)

Зразкове меню на 1 день: 

Сніданок: Молочна каша з фруктами; Хліб

Обід: Суп-пюре овочевий; овочеве пюре з цвітної капусти з м’ясом; галети; Фруктовий сік.

Полудень: Йогурт або біокефір; печиво дитяче.

Вечеря: Сирок або молоко; фруктове або овочеве пюре.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!