Чим корисний подорожник?

Чим корисний подорожник?

Чим корисний подорожник?

Дитинство моє пройшло не в селі. Та й не в містечку, тому біг з босими ногами не був дечим незвичайним. Природно, садна і подряпини з’являлися на ногах практично кожен день. Вобщем, ні мене, ні моїх товаришів вони особливо не засмучували.

Скрізь під ногами, біля кожної стежки було багато чудодійного засобу — листя подорожника.

Досить було приліпити листок до подряпини або порізу і можна бігти далі, «ремонт» закінчений. Про серйозну гігієну та придорожньої пилу якось не замислювалися, листя ніколи не мили. Але факт залишається, ранки гоїлися.

За поздовжні жилки на листках цю траву час від часу ще іменують «попутником семіжільним». І назва це, напевно, більш вірно відображає особливості рослини, ніж «подорожник». Виростає адже він не тільки уздовж доріг, зате до кожного повз проходить людині або звірку набивається в попутники. Зрілі насіння чіпляються до одягу, взуття та вовни, наче змащені клеєм.

Чому ж тоді прижилося перший заголовок? Через власну живучості та невибагливості подорожник відмінно себе відчуває на ущільненої грунті, що типово не для кожної рослини. У підсумку, уздовж доріг і втоптана стежок він домінує над іншими травами.

Корисні характеристики подорожника відомі з незапам’ятних часів. Він має виражені знеболюючими, протизапальними і дезинфікуючими властивостями. Настій з листя використовують для лікування не тільки очевидного кашлю або гострого респіраторного захворювання, та й при більш суворих хворобах дихальних органів: туберкульозі легенів, плевриті, катарі верхніх дихальних шляхів, бронхіальній астмі та коклюші.

Шлункові хвороби також не можуть встояти проти подорожника: гастрити, ентерити, ентероколіти, виразки шлунка і кишкового тракту — далеко не повний список його перемог. З успіхом лікуються старим асистентом людини запалення сечового міхура, геморой, малярія, різні шкірні захворювання: висипу, вугри і навіть лишаї. Що стосується зцілення уже згаданих ушкоджень шкіри, подорожник не може поміняти в народній медицині жодна інша рослина.

Як його тільки не вживають, тут і мазі, і сиропи, соки, відвари, консистенції з іншими компонентами. Готувати чудодійні ліки просто і комфортно. Ось кілька «бабусиних» рецептів.

1. Дрібно нарізані свіже листя подорожника змішуємо з медом у ваговій пропорції один до одного. Суміш тримаємо в закритій ємності на теплій плиті години три-чотири. Набутий сироп вживається часто хвилин за 30 перед їжею.

2. Пару столових ложок сухого листя заливаємо склянкою окропу, проціджуємо, відстоюємо і вживаємо по столовій ложці також, як і в попередньому випадку.

3. Рівні частини подорожника і деревію наполягаємо на горілці. Настій застосовується як зовнішнє антисептичну, кровоспинну і ранозагоювальну засіб.

4. Вимиті свіжі подрібнені листя, закручені в марлю, прикладаються в місцях ударів, запалень, подряпин і порізів. Все дуже просто і відмінно.

Як харчова рослина подорожник не користується популярністю в останні роки. Всі вже здавна забули, що з його юних листя можна готувати салати, супи, котлети. Висушене листя годяться для трав’яного чаю, а насіння — як прянощі.

Може, хто-небудь ще поділиться враженнями про забутому смаку?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!