Березовий сік

Березовий сік

Березовий сік

Навесні йде заготівля березового соку. Хтось робить його для себе, хтось для промислового виробництва. Важливо, щоб старателі не псували дерева. Наскільки заготівля соку нешкідлива, питання спірне.

Але раз сік п’ють, так його і будуть заготовляти.

Існує багато думок про користь березового соку. Не всі вони відповідають дійсності, але є й наукові факти.

Але, залишивши міркування про лікувальні властивості соку, просто врахуємо такий факт, що навесні березовий сік може послужити непоганим засобом зміцнення імунітету і допоможе зменшити накопичилася за зиму втома. Вже тільки це говорить, що цей сік треба пити.

У районах, де знавці розбираються в березовому соку, радять заморожувати свіжий сік протягом доби і зберігати його в побутовій морозильній камері. У будь-який момент його можна розморозити при кімнатній температурі і пити. Зберігає всі свої корисні властивості.

А просто зберігати сік в холодильнику можна не більше двох діб.

Якщо зважитеся заготовити березовий сік про запас, то можна спробувати один їх рецептів таких знавців.

Як заготовити березовий сік

У каструлі закип’ятити один літр профільтрованого березового соку, додати 75 г цукру і половину чайної ложки лимонної кислоти. Довести до кипіння. І можна закочувати в стерильні банки. А можна додати на три літри соку половину склянки цукру, 3 часточки лимона і на кінчику ножа лимонної кислоти.

Цукор і кислоту треба класти після закипання, а лимон відразу в банку.

Те ж саме можна зробити з апельсином.

Якщо любите аромат м’яти або меліси, приготуйте сік з цими пряними рослинами.

У чайничок для заварки або в маленький термос треба всипати одну-дві столові ложки сухої меліси або м’яти і залити однією склянкою киплячого соку. Настоювати 10 хвилин. Настій влити в сік — основу, який описаний вище. Довести сік до кипіння і розлити по банках.

В середньому можна використовувати 250 г заварки на 3-4 трилітрових банок. Але краще робити складу за своїм смаком і пробувати різні варіанти.

Точно так само можна готувати березовий сік про запас з додаванням інших улюблених пряних рослин. При заготівлі треба стежити, щоб сік був чистим, посуд стерильною. Не забувайте, що все добре в міру.

З березового соку можна приготувати оцет. У велику посудину налити два літри березового свіжого соку, додати 100 г горілки і 40 г меду. Посудина поставити в тепле місце, обв’язавши шийку марлею.

Через два місяці оцет можна застосовувати в кулінарії.

Сподобалася стаття? Підпишись на отримання оновлень по електронній пошті або на RSS

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!