Альтернатива колі: як зробити квас

Альтернатива колі: як зробити квас

Альтернатива колі: як зробити квас

Сьогодні квас багатьма незаслужено забутий завдяки великій кількості солодких калорійних газованих напоїв в магазинах. Випускають квас всього кілька виробників, але він часто складається з синтетичних компонентів або надто сильно газовані. Кращий квас — традиційний російський напій, приготований вручну з натуральних інгредієнтів.

Квас в домашніх умовах: що потрібно знати

Квас — ідеальний прохолодний напій. Незважаючи на те, що він піддається бродінню, він не містить високий відсоток алкоголю. У ньому немає ударних доз сахарози, яка миттєво всмоктується в кров, створюючи чудову грунт для розвитку ожиріння та цукрового діабету.

У літню спеку стаканчик домашнього квасу допоможе відрегулювати температуру тіла і відновити втрачені сили.

У слов’янській кухні квас готується з чорного або білого хліба. Саме хліб надає квасу впізнаваний смак і сильний аромат. Знадобляться також свіжі дріжджі.

Саме свіжі (ті, що продаються в брикетах і мають обмежений термін придатності), тому від пакетиків з сухою порошком доведеться відмовитися.

Крім цукрового піску в квас можна додати все, на що наважиться ваша фантазія. Наприклад, родзинки, листя брусниці і чорної смородини, яблучний сік, лимонний сік, мед і навіть свіжий хрін. Існують абсолютно екстремальні, але від цього не менш популярні рецепти квасу з буряків, редьки, бананової шкірки.

Квас домашній: старовинний рецепт закваски

Вам знадобиться:

  • 700 гр. вчорашнього хліба з житнього борошна;
  • 100 гр. свіжих дріжджів;
  • 150-200 гр. цукру-піску;
  • 1 ст.л. рідкого меду.
  • Хліб наріжте невеликими скибочками і підсмажте їх на сковороді без масла (можна підсушити в духовці). Поки хліб підрум’янюється, вручну розітріть дріжджі з цукром і медом до однорідної маси. Залийте хліб 2 літрами гарячої води і ретельно перемішайте.

    Поступово введіть дріжджі з цукром. Через кілька днів закваска буде готова. Найпростіший рецепт домашнього квасу полягає в розведенні закваски водою у співвідношенні 1: 5.

    Як приготувати квас з родзинками і мелісою

    500 гр. чорного хліба і 500 гр. білого наріжте кубиками і підсушіть в духовці. Викладіть хліб в посуд, в якій збираєтеся готувати домашній квас за цим рецептом. Туди ж вилийте 5 л. окропу і ретельно перемішайте. Поставте в темне місце на 4-5 годин.

    Коли квас охолоне, додайте в нього 50 гр. дріжджів і 200 гр. цукру, розведених у склянці гарячої води. Висипте в квас ст. родзинок і кілька листя меліси. Квас можна вживати в їжу приблизно через 3-4 дні.

    Як зробити пряний квас в домашніх умовах

    Житній хліб в цьому рецепті замінений поєднанням житнього борошна і пивного солоду. 200 гр. борошна обсмажте на сухій сковороді протягом 2-3 хв. Борошно з’єднайте з 2 л. гарячої води.

    Введіть туди ж 200 гр. солоду і 100 гр. дріжджів. Коли дріжджі розчиняться від інтенсивного помішування, додайте 100 гр. цукру. Щоб смак вийшов кисло-солодким, вичавіть в квас сік лимона або цілого лайма.

    Ну і не забудьте про прянощі: потрібно додати 1 ч.л. кориці і ч.л. кмину. Квас можна дегустувати через 7-8 годин.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!